Monday, 20 April 2020

Resepi Puding Biskut 3 Bahan Yang Enak

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Timggal 4 hari sahaja lagi menjelangnya Ramadhan al-Mubarak. Di kesempatan ini, LeYa memohon ampun dan maaf jika ada terkasar dan tersilap bahasa. Okay... Masih mood cuti di PKP lagi. Jom! LeYa kongsikan dengan korang semua satu resipi desserts yang masih fresh dari ladang.. Hahaha... 


Resipi Puding Biskut 3 Bahan

Bahan-bahan:
10 keping Biskut Cracker (Jacob) - (direndam dlm air bagi lembut)
1/2 cawan susu pekat
2 biji telur

Cara-caranya:
1. Kisar telur dan susu hingga rata.
2. Toskan biskut yg direndam air tadi.
3. Masukkan ke dalam pengisar. Kisar seketika.
4. Kukus dalam 30minit.
5. Sejukkan at least 1jam. Siap!šŸ¤©


Mudah je kan! So... Korang boleh jadikan hidangan desserts untuk berbuka puasa nanti. Selamat mencubašŸ˜Š

Saturday, 18 April 2020

Resepi Mudah Bulan Ramadhan 2020 Yang Best Untuk Dicuba

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Kita sedar dan tahu tinggal beberapa hari sahaja lagi menjelang Ramadhan 1441H bersamaan tahun 2020M. Dan pada tahun ini juga tiada bazar Ramadhan, tiada aktiviti berkumpul beramai-ramai dek kerana wabak Covid-19 yang menular dunia dan Malaysia tidak terkecuali terkena jangkitan penyakit itu sehingga membawa kepada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dah masuk Fasa 3.

Jadi, bila tiada bazar Ramadhan, ibu-ibu dan kaum wanita pasti akan menjadi lebih kreatif untuk menyediakan hidangan berbuka puasa. Okay lah, jom pilih dan tengok mana-mana resipi yang korang minat dan rasa teruja untuk cuba. Resipi ni semuanya koleksi dari #DapurPanasLeYa sendiri bersama ibu LeYa dalam menyajikan pada juadah berbuka puasa sunat Syaaban tempoh hari. Jom! jamu mata dan pilih yang mana berkenan.


1) Ikan Jenahak Masak Sweet Sour

 

Bahan-bahan
1 ekor ikan jenahak (digoreng dahulu)
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dihiris kecil)
1/2 biji nenas (dipotong dadu)
1 biji tomato (dipotong dadu)
1/2 timun (dipotong dadu)
3 sudu besar cili kering yang telah dikisar
Sos cili
Sedikit Garam dan Gula

Cara Masakan
1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar dan kacau sehingga ia terbit minyak.
3. Masukkan sos cili serta bahan-bahan seperti nenas, tomato, timun dan perasakan sedikit gula dan garam mengikut citarasa kita.
4. Tutup api dapur dan taburkan di atas ikan jenahak yang telah digoreng tadi.
5. Sedia untuk dimakan.

2) Ayam Masak Bali


Bahan-bahan
1/2 ekor ayam (digaul dengan garam dan kunyit dan goreng ayam macam biasa)
Cili kering segenggam
*Bawang besar 3 biji
*Bawang putih 6 ulas
*1/2 inci halia
*1 inci belacan (optional - LeYa tak letak sebab takde belacan pun time tu)
Serai 3-4 batang (dititik)
Daun kari 3 tangkai
Kicap
Gula 1-2 sudu besar (kurangkan kalau pakai kicap manis)
Garam secukup rasa

Cara Masakan
1. Bahan-bahan bertanda (*) dikisar terlebih dahulu
2. Tumis serai dan daun kari sehingga naik bau dan masukkan bahan kisar, tumis sehingga pecah minyak
3. Masukkan kicap, garam dan gula. Kemudian, masukkan lah ayam dan gaul rata. Siap!

3) Telur Itik Masak Lemak Cili Padi


Bahan-bahan
4-6 biji telur itik
Segenggam cili padi (ikut tahap kepedasan korang)
1 inci kunyit hidup
1 keping asam keping
Sedikit garam
1 kotak santan kotak
1 helai daun kunyit (dihiris halus)

Cara Masakan
1. Tumbuk cili padi dan kunyit hidup. Masak bahan tumbuk dengan air dan sedikit santan cair sehingga mendidih.
2. Pecahkan telur dalam mangkuk kecil. Masukkan telur itik itu satu persatu sehingga telur agak sedikit keras sebelum dimasukkan telur lain. Kacau apabila kesemua telur itik benar-benar keras. (Kalau lembik dikhuatiri hancur nanti.)
3. Bila telur itik dah masak, perlahankan api dan masukkan santan pekat serta asam keping dan sedikit garam.
4. Kacau seketika. Masukkan daun kunyit. (Jika tiada tidak mengapa.)
5. Padamkan api dan siap!

4) Puding Karamel Tanpa Telur


Bahan-bahan
Bahan untuk gula hangus:-
3/4 cawan gula 
1 cawan air panas

Cara Masakan
1. Masukkan gula dalam kuali dan masak atas api sederhana hingga gula cair keperangan (sentiasa kacau)
2. Bila gula dah agak perang, tutup api dan tuangkan air panas perlahan-lahan.
3. Buka api dan masak lagi hingga gula larut. Padamkan api dan sejukkan seketika.
4. Masukkan gula hangus ke dalam talam/loyang.

Bahan untuk puding:-
1 paket serbuk agar-agar 10g (jika agar-agar tali sukatannya 20gm / 25gm)
4 cawan air
3 sudu besar tepung kastard
1 tin susu cair
1/2 cawan susu pekat

Cara Masakan
1. Satukan semua bahan hingga sebati, tapiskan dalam periuk - masak guna api sederhana hingga larut.
2. Apabila telah mendidih kuat, tutup api dan tuangkan ke dalam loyang yang ada gula hangus tadi - biarkan sua.
3. Masukkan dalam peti sejuk. Bila dah keras dan sejuk, bolehlah dipotong dan dihidangkan.

5) Kuih Kasui Pandan

 

Bahan-bahan
4-5 helai daun pandan (dikisar dan diambil airnya dalam 2 cawan)
5 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
Sedikit kapur makan
4 sudu besar gula

Cara Masakan
1. Gaul sebati kesemua bahan. Jangan ada ketul-ketul.
2. Kukus sehingga masak.
3. Siap! Boleh dihidang bersama kelapa.

6) Kek Kukus Lapis Masam Manis

 

Bahan-bahan
5 biji telur
1 butter cup
2 gelas tepung biskut merry dikisar
1 1/2 cawan gula
150ml susu cair
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil esen vanilla
Pewarna pilihan (LeYa memilih warna kuning dan hijau)
Asam Haw Flakes (bentuk bulat tu) secukupnya

Cara Masakan
1. Putar butter dan gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga kembang.
3. Masukkan esen vanilla dan pukul seketika.
4. Masukkan sedikit demi sedikit tepung biskut merry dengan diselang-selikan susu cair. Kacau hingga sebati.
5. Bahagikan kepada 2 atau 3 bahagian dan warnakan ikut kesukaan korang.
6. Panaskan pengukus. Ambil dalam 5 sudu besar adunan serta ratakan dan susun asam dalam loyang.
7. Kukus selama 5 - 7 minit. Ulang lapisan mengikut warna berlainan sehingga habis.
8. Untuk lapisan terakhir, biarkan kek dikukus lama sedikit untuk betul-betul masak.

7) Mee Hoon Goreng Singapore


Bahan-bahan
Sebungkus bihun direndam lembut

Bahan A: (dikisar)
3-4 ulas bawang merah
5-6 ulas bawang putih
1 sudu kecil lada hitam
2 sudu makan udang kering
2 inci halia

Bahan rencah:
Udang kecil 250g (kopek kulit udang)
Seikat kucai dipotong dalm 4cm panjang.
Lobak sebatang dihiris halus memanjang,

Cara Masakan
1. Tumis bahan kisar hingga halus sehingga naik bau.
2. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa secukupnya.
3. Kemudian masukkan isi udang.
4. Selepas itu masukkan bihun yang telah direndam lembut.
5. Akhir sekali masukkan sayur-sayuran dan potongan cili merah sebagai hiasan.
6. Siap dan sedia untuk dimakan!

8) Air Lemon Asam Boi


Bahan-bahan
1 1/2 sudu madu
1 biji lemon
Ais
Asam boi
Air mineral sejuk

Cara-caranya
1. Masukkan satu setengah sudu madu
2. Perahkan satu biji lemon
3. Masukkan ais dan seterusnya masukkan air mineral.
4. Akhir sekali, masukkan lemon dan asam boi. Kacau sehingga larut. Siap!

Semoga 8 resipi yang LeYa kongsikan ini bermanfaat buat korang semua ye sempena Ramadhan nanti. Kalau nak masak untuk hari biasa pun boleh je. Tata titi tutu.

Friday, 10 April 2020

COVID-19 | Amalan Sunat Yang Boleh Dilakukan Di Hari Jumaat Ketika PKP

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sejak kerajaan mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac lalu, segala bentuk perhimpunan dan aktiviti keramaian adalah dilarang. Malah, solat Jumaat juga turut tidak diadakan bagi memutuskan penularan wabak Covid-19.

Hari ini dah masuk hari keempat Jumaat selepas PKP dilaksanakan dan digantikan dengan solat Zuhor di rumah. Adakah disunatkan lagi amalan sunat pada hari Jumaat jika sekiranya tergugurnya solat Jumaat disebabkan Covid-19 ini? Walaupun demikian, terdapat juga amalan-amalan sunat yang boleh dilakukan bersama keluarga. Antaranya: 

1) Memotong Kuku


Memotong kuku merupakan satu amalan kebersihan yang diajar dalam Islam. Memotong kuku dapat membersihkan tangan kerana kuku yang panjang boleh menyebabkan kekotoran terkumpul di celah-celah kuku.

Lagipula, kita makan pun menggunakan tangan yang mana merupakan amalan Sunnah dan menjadi keperluan untuk kita menjaga kesihatan dan kebersihan tangan bagi mengelakkan kekotoran yang ada pada tangan masuk ke makanan dan dalam perut kita.

2) Mandi Sunat Hari Jumaat


Sunat untuk kita memperkemaskan diri dan membersihkan anggota tubuh badan seperti mencukur misai, bulu ketiak, bulu pada kemaluan, menggosok gigi dan sebagainya.

3) Baca Surah Al-Kahfi


Membaca surah Al-Kahfi antara surah pilihan yang mempunyai pelbagai kelebihan yang boleh kita dapat. Antaranya ia dapat menghindarkan diri daripada fitnah Dajal dan banyak lagi.

4) Memakai Pakaian Yang Elok


Pemakaian yang elok, bersih dan kemas sangat dituntut terutamanya ketika hendak menunaikan solat. Tambahan lagi, pakaian yang elok memperlihatkan ciri-ciri dan peribadi seseorang Muslim terhadap orang lain.

5) Memakai bau-bauan


Semburkan sedikit perfume korang. Ini merupakan amalan sunat yang digalakkan lebih-lebih lagi ketika ingin menunaikan solat. Tapi, berpadalah dalam penggunaan wangian ye. Cukuplah sekadar keperluan dan bukannya berlebihan.

6) Banyakkan Berzikir, Selawat dan Doa
Berzikir, selawat dan doa tidak terhad selepas solat sahaja. Amalan ini juga digalakkan ketika memulakan sesuatu pekerjaan sehingga menyelesaikannya.

Thursday, 9 April 2020

Inisiatif Kenny Rogers ROASTERS Menyumbang Makanan Berkhasiat Kepada Frontliner Malaysia

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Kenny Rogers ROASTERS (KRR) dengan kerjasama Mamee Double-Decker Sdn Bhd telah menyumbangkan 100 set makanan Seoul SedapChikin yang lazat lagi berkhasiat kepada para penyelia perubatan yang berani di Pusat Kesihatan Lembah Pantai, Kuala Lumpur di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).


Inisiatif dalam menyumbangkan makanan kepada jurulatih perubatan ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) selama satu bulan ini adalah selaras dengan komitmen syarikat untuk menggalakkan dan menjaga para pekerja barisan hadapan (Frontliners) yang telah bekerja tanpa mengenal erti penat lelah untuk membendung pandemik Covid-19 dan merawat pesakit.
Food is an essential part of our lives − providing us with energy and nutrients to be healthy and active. As a corporate citizen of Malaysia, Kenny Rogers ROASTERSis doing its part by providing wholesome and delicious meals to these frontline heroes, as an expression of our gratitude to them for sacrificing and risking their lives during this critical period. Our hope isto ease their burden in our own small ways,amidst this difficult time. We also want to let them know thatthey are not alonein this combat against Covid-19 andwestand together with them,” said Kennie Thong, Senior Marketing Manager of Berjaya Roasters (M) Sdn Bhd.

Selain itu, KRR juga baru-baru ini telah menyampaikan 900 set Kenny's Quarter Meals kepada para pegawai perubatan di Hospital Sungai Buloh sebagai sebahagian daripada inisiatif tanggungjawab sosial korporat (CSR).

Kenny Rogers ROASTERS mendesak rakyat Malaysia untuk menyokong semua barisan hadapan dengan mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dengan lebih ketat seperti mengelakkan perjalanan yang tidak perlu ke tempat yang sesak, mengamalkan social distancing dan duduk diam-diam di rumah (#StayAtHome). Orang ramai juga diingatkan untuk memakai topeng muka dengan betul supaya ianya digunakan dengan berkesan serta membersihkan dan mencuci tangan dengan kerap.

Untuk maklumat lanjut mengenai Kenny Rogers ROASTERS, boleh layari


atau hubungi

03 - 2119 9888

Wednesday, 8 April 2020

Jangan Lupa Bersihkan Penghawa Dingin Anda Untuk Udara Yang Lebih Segar dan Bersih Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Tak ramai yang tahu cara bersihkan air cond, malah mungkin ramai yang gunakannya sampailah ia dah masuk habuk yang banyak.

Kalau korang nak tahu ruang bilik kita tu banyak habuk ke tidak, tengoklah pada air cond kita. Jika terdapat banyak habuk pada penapisnya bermakna banyaklah habuk dalam bilik kita tu.


Okay... Malaysia sudah pun melepasi minggu ketiga dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan yang dikuatkuasakan pada 18 Mac 2020 ekoran mengawal penularan pandemik Covid-19. Oleh itu, demi menjaga keselematan keluarga, setiap rakyat mesti mematuhi arahan #dudukdiamdiamdirumah dan hanya keluar sekiranya perlu untuk membeli barangan keperluan harian atau bekerja selain mengekalkan jarak sosial. Selain itu, pastikan juga tangan sentiasa dicuci bersih tidak kira sama ada di rumah atau di luar.


Pada masa yang sama, keadaan persekitaran juga perlu dijaga bersih, segar serta bebas daripada bakteria. Salah satu cara ialah dengan membersihkan penghawa dingin dan ia boleh dilakukan sendiri dengan mudah tanpa bantuan juruteknik iaitu menerusi produk 3-IN-ONE® Professional Air Conditioner Cleaner.

Ia adalah ejen pembersih berasaskan air yang mampu menanggalkan kesan kotoran, minyak, fungus, kulat dan pelbagai kotoran lain pada sirip penjeyuk dalam penghawa dingin. Ia juga berupaya membasmi 99.9% bakteria dan kuman bagi memastikan penghawa dingin anda berada dalam tahap maksima dan berfungsi dengan baik.


Bagaimana cara melakukannya? Hanya 5 langkah iaitu :

1)  Tutup suis penghawa dingin dan tanggalkan suis unit berkenaan

2) Keluarkan penapis dan cuci kotoran yang terkumpul

3) Semburkan 3-IN-ONE® Professional Air Conditioner Cleaner ke arah sirip penjeyuk dari kiri ke kanan bermula dari atas.

4) Biarkannya selama dua minit bagi bahan itu menembusi ruang sirip penyejuk

5) Pasang kembali penapis ke dalam penghawa dingin dan pasang semula suis untuk sekurang-kurangnya selama 15 minit untuk mengeluarkan semua habuk yang masih tertinggal, bersama dengan air kondesai dan malalui paip saliran.

 

Tugas anda pun selesai! Ia langsung tidak perlu dibilas. Anda akan menikmati udara yang lebih  segar dan bebas bakteria dari penyaman udara.

Jadi, ambil peluang masa yang ada untuk melakukan kerja pembersihan. Apa yang pasti, arahan #dudukdiamdiamdirumah bukanlah satu perkara yang membosankan dan membuang masa.

 
 

Dapatkan produk3-IN-ONE® Professional Air Conditioner Cleaner di Lazada atau Shopee hari ini.  Jika anda memerlukan maklumat lanjut, tips dan bagaimana cara terbaik untuk menggunakan produk WD-40® dan cadangan produk untuk masalah tertentu, sila layari www.wd40.asia/my.

*Membunuh  99.99 peratus Staphylococcus aureus, Escherichia coli dan Candida albicans.

Tuesday, 7 April 2020

8 Warna Family Sedondon Yang Akan Hangat Menjelang Raya Ini

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Buat peminat dan pencinta "Raya Sedondon" bak lagu kumpulan Sepahtu, ini ada koleksi sedondon satu keluarga yang menjadi trend hari ini. Koleksi khas CASEY FAMILY SEDONDON ini jika digayakan bersama-sama dan berkumpul beramai-ramai pasti MELETOP kan! Lagi pula bila keluarga kita dan semakin besar. Okay! Jom tengok warna pilihan yang akan menjadi hangat tahun ini.

1) Maroon

Klik Sini untuk order Casey Family Sedondon

2) Dusty Purple

Klik Sini untuk order Casey Family Sedondon

3) Navy Blue
Klik Sini untuk order Casey Family Sedondon

4) Mint Green
Klik Sini untuk order Casey Family Sedondon

5) Purple
Klik Sini untuk order Casey Family Sedondon

6) Baby Blue
Klik Sini untuk order Casey Family Sedondon

7) Grey
Klik Sini untuk order Casey Family Sedondon

8) Black
Klik Sini untuk order Casey Family Sedondon

Memandangkan negara kita sekarang PKP dan kebanyakan bazar Ramadhan dibatalkan tetapi ramai sudah yang buat Bazar Ramadhan Online, jadinya, raya tetap on! Apa tunggu lagi? Jom order sekarang Set Family Sedondon dengan LF Outlet & Collections!

HARGA
Klik Sini untuk order Casey Family Sedondon

Kalau nak tahu lagi, semua koleksi LF Outlet & Collections adalah slim fit. Barulah kacak dan bergaya di pagi raya nanti kan. Koleksi Casey Family Sedondon juga didatangkan dengan saiz bermula dari XXS, XS, S, M, L, XL, XXL dan XXXL.

Setiap rekaan koleksi yang disenaraikan di atas pastinya SELESA dan akan menjadi HOT ITEMS koleksi busana hari raya tahun ini. Kita doakan sahaja segalanya beransur pulih dan kembali seperti sedia kala untuk kembali menggayakan fesyen-fesyen baju raya pada tahun ini.

Friday, 3 April 2020

Pesan Makanan Melalui Dahmakan Dengan Perbelanjaan Minimum RM10

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Kita tahu hari ini dah hari ke-17 Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang mana telah dilanjutkan oleh Kerajaan sehingga 14 April 2020. Ramai dalam kalangan kita sebenarnya ada yang dah tidak tahu nak buat apa atau masak apa di rumah. Jadi, dalam tempoh ini para pembeli semua masih boleh mendapatkan makanan yang enak dan murah melalui aplikasi Dahmakan.

Platform penghantaran makanan yang enak-enak atas talian ini sudah cukup popular di serata Malaysia. Dengan hanya teknologi di hujung jari, korang bolehlah membuat pesanan makanan yang enak dengan citarasa korang.


Dahmakan adalah pembekal khidmat penghantaran makanan yang memasak makanan berkualiti tinggi dan lazat serta terus ke pintu rumah anda. Cukup dengan memesan makan tengahari atau makan malam serendah RM10, Chef yang dikhaskan akan menyediakan dan penghantar makanan akan terus hantar ke rumah.

Kempen dan saranan "Stay At Home" ini sebenarnya lebih memudahkan lagi korang untuk tidak ke mana-mana dan duduk di rumah dengan hanya memesan makanan melalui aplikasi Dahmakan. Bagi memberikan lagi semangat, korang juga berpeluang mendapatkan RM18 pertama dengan hanya menggunakan kod "ILLYA85XF" atau melalui pautan https://dahmakan.app.link/e/ILLYA85XF



Nikmati juga tawaran Dahmakan dari aplikasi Fave yang menawarkan baucer pembelian makanan hanya RM1.50 dengan menebusnya seperti
  • Tempahan tidak diperlukan
  • Beli baucer Fave untuk menerima kod unik
  • Pergi ke laman web atau aplikasi Dahmakan untuk daftar akaun
  • Pilih hidangan, lokasi penghantaran dan masa penghantaran
  • Masukkan kod promo dalam 'Kredit' melalui tab Tetapan sebelum membeli.



Baucer pembelian melalui Fave ini juga ada terma dan syaratnya. Antaranya adalah:
  • Sah untuk pengguna kali pertama sahaja. Pengguna Dahmakan sedia ada tidak layak untuk promosi ini. (Beli macam biasa je laa ye...Hehe...)
  • Apabila memasukkan kod promo, pelanggan boleh menikmati RM10 pembelian pertama.
  • Tawaran hanya sah untuk akaun peribadi Dahmakan. Not valid for Prime Members, Select Club Members,Digital Canteen users, purchase of Prime and purchase of Select.
  • Terpakai ke kawasan penghantaran Dahmakan di Lembah Klang. Rujuk kawasan penghantaran dahmakan di sini.
  • Semua hidangan di menu Dahmakan tertakluk kepada ketersediaan.
  • Kod promo ini tidak boleh digabungkan dengan baucer lain.
  • Tawaran yang sah untuk tempahan dibuat sehingga 31 Julai 2020.
  • Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai baucer, sila hubungi care@dahmakan.com.





Selamat menjamu selera guys. Jangan keluar ke mana-mana tau. Duduk rumah dan pesan makanan melalui Dahmakan.