Friday, 28 February 2020

Rahsia Kejayaan Abdul Rahman bin Auf dan Cara Berniaga Menjadi Ibadah & Diberkati

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Di hari Jumaat yang indah ini, LeYa terpanggil untuk berkongsi sesuatu yang mungkin ramai dah tahu dan mungkin juga ada yang belum tahu. Sebelum tu, jom berkenalan dahulu dengan Abdul Rahman bin Auf. Siapa Abdul Rahman bin Auf ni? Beliau merupakan seorang ikon usahawan yang juga merangkap tokoh jutawan Islam.


Rahsia Kejayaan Abdul Rahman bin Auf dalam Perniagaan

Abdul Rahman yang merupakan ahli perniagaan terkaya pada zaman Rasulullah SAW pernah ditawarkan dengan harta kekayaan dan seorang isteri tetapi beliau menolaknya dan hanya mahu tahu jalan ke pasar. Kekayaan yang ada padanya tidak melalaikannya, bahkan semakin mendekatkan dirinya dengan pemilik segala kekayaan, Allah SWT yang Maha Kaya.

Dalam satu peperangan Tabuk, beliau telah mendermakan lebih daripada RM25 juta yang mana nilai dermanya ketika itu sama dengan 200 dinar, 500 ekor kuda atau 1,500 ekor unta.

Apakah rahsia kekayaan dan kejayaan perniagaan beliau?

Jika ada yang bertanya rahsianya, beliau menjawab, "Aku tidak menjual barang-barang yang rosak. Aku merasa cukup dengan untung yang sedikit, tetapi diberkati Allah."

Difahamkan lagi, Abdul Rahman bin Auf bermula dengan apa yang ada di tangan. Produk jualan pertama beliau adalah keju dan minyak. Oleh yang demikian, apa yang ada di tangan itulah yang membawa beliau berhijrah ke Madinah. Beliau memulakan perniagaan dan memecahkan monopoli perniagaan Yahudi serta menjadi jutawan terkaya di Madinah.


Syarat Berniaga Menjadi Ibadah & Rezeki Diberkati

Memang seronok kan bila kita tengok seseorang tu berniaga dan dapat untung yang lumayan. Apatah lagi kita. Rasa macam gembira sangat setelah lama berusaha untuk mendapatkannya. Tapi dalam kita bergembira berniaga dan dapat keuntungan tu, kenalah ingat juga. Kalau korang nak rasa pendapatan dan keuntungan yang berpanjangan, kenalah pastikan dilaksanakan dengan betul dan berkat.

Cuba jadikan berniaga itu sebagai ibadah. Ibadah yang dilakukan kerana Allah SWT, InsyaAllah, rezeki yang kita perolehi akan berganda di samping pahala juga kita akan dapat. Jom tengok syarat-syarat nak berniaga sebagai ibadah dan diberkati:

1. Niat Kena Betul
Korang nak capai apa dalam bisnes korang? Untuk keluarga? Untuk cari rezeki yang halal? Bantu orang ramai? Niatkan apa yang korang inginkan bila berniaga dan sentiasa ingat kerja yang kita lakukan ini kerana Allah SWT.

2. Bersyukur walaupun dapat untung sedikit
Jangan ambil mudah soal keuntungan dari pembeli serta soal halal haram dalam perniagaan. Dalam bisnes, kita harus bijak mengira kos supaya keuntungan dapat menampung kos penghantaran dan lain-lain. Dari segi halal haramnya pula, elakkan unsur-unsur riba dalam menguruskan perniagaan.

3. Jangan seksa pelanggan / Jangan Tipu Pelanggan
Jangan sesekali melambatkan penjualan barangan kepada pelanggan yang menginginkannya. Cuba percepatkan urusan jual beli dan layanan pelanggan. Dengan memudahkan urusan pelanggan, besar kemungkinan pelanggan akan datang untuk kali kedua dan seterusnya.

4. Yakin dengan rezeki Allah. Tidak Meninggalkan Ibadah Asas
Rahsia penting Abdul Rahman bin 'Auf yang harus peniaga Islam ketahui, pada setiap malam yang sepi waktu dinihari, beliau akan bermunajat kepada Allah dan Rasul untuk menyokong dan memberi kerjasama dalam perniagaannya. Apa kata kita manusia biasa ini? Jom, perbanyakkan melakukan solat hajat, berdoa, taubat, zikir wirid, membaca al-Quran, selawat dan lain-lain ibadah demi mendapatkan Allah sebagai penolong dan pemimpin. 

5. Usaha secara berterusan
Orang beriman dan bertakwa yang kaya, mereka senantiasa memiliki keyakinan bahawa segala usaha yang dikerjakan pasti mendapat keberhasilan tidak kira cepat atau lambat, sedikit atau banyak. Yang penting usaha dan terus berusaha.

6. Tidak tamak dan mementingkan diri
Apabila kita dah memperolehi apa yang kita capai, jangan bersikap tamak dan menikmatinya secara bersendirian. Akan tetapi, nikmatinyalah bersama keluarga dan kaum kerabat serta saudara-mara dan masyarakat seluruhnya. 


Baju Melayu Anaqi (Slim Fit) Exlusive Harga Murah Untuk Raya 2020

Harga jualnya memang murah dan baju pun baru. Terdapat 19 warna pilihan yang sangat-sangat eksklusif dan pastinya dapat memikat hati ramai jejaka tampan.

Apa Yang Menariknya Dengan Baju Melayu Anaqi Exclusive

- Material SUPER PEARL SKIN GRED A+
- Material sejuk dan tahan lasak.
- Tidak mudah renyuk dan mudah digosok
- Potongan baju Melayu klasik
- Terdapat 3 pocket; 1 bahagian atas pocket di sebelah kiri dan 2 pocket di bahagian bawah.
- Seluar bergetah, ada zip ditengah dan pocket seluar kiri dan kanan.
- Terdapat dalam saiz S, M, L, XL dan XXL (Bagi saiz XXL, tambahan harga RM10.00)

  
  

Harga Baju Melayu Anaqi Exclusive (Slim Fit)

Bagi Kanak-Kanak:
16-18 RM 55
20-22 RM 60
24-26 RM 70
28-30 RM 80
32-34 RM 90
36-38 RM 100

Bagi Dewasa, baju Melayu Anaqi Exclusive berharga RM110 untuk Semenanjung Malaysia dan RM115 untuk Sabah/Sarawak.

Kelebihan kain sangat lembut dan tidak mudah renyuk serta tidak panas. Alhamdulillah... Ramai pelanggan yang sudah memuji jahitan yang sangat kemas dan sedap dipakai.

  
  
  
 

Cara Nak Buat Tempahan Baju Melayu Anaqi

Bagaimana nak dapatkan baju melayu tu?

Mudah je.

Tempahan atau pembelian boleh dibuat dengan menghantar WhatsApp (www.wasap.my/60176321680/BajuMelayuAnaqi) dengan butiran-butiran seperti berikut:
  1. Tarikh
  2. Nama
  3. Alamat
  4. No Telefon
  5. Nama Baju/Barang
  6. No Kod (Jika Ada)
  7. Warna Baju
  8. Saiz Baju
Ha? Senang je kan! Guna whatsapp atau telegram je pun dah boleh. Tak payah susah-susah dan pening kepala. Teknologi kan dah semakin canggih.



Nak cari lagi stok atau baju lain? Boleh terus layari laman facebook dan instagram di bawah. 

Facebook

Instagram

Wednesday, 26 February 2020

Gabungan Budaya dan Kulinari Sebagai Tarikan Baru Pelancongan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Kita tahu orang ramai sering kaitkan kelas memasak dengan percutian ke Thailand. Tetapi, sudah tentu ia lebih daripada apa yang ditawarkan. Dengan memahami budaya melalui makanannya, kita tahu ia merupakan satu pengalaman kulinari menarik untuk diteroka.

Rasa terinspirasi untuk memulakan pengembaraan? Pernahkah korang dengar atau tahu dengan percutian yang melibatkan penggabungan budaya dan aktiviti masakan (kulinari)?


Percutian yang menggabungkan pengalaman budaya dan masakan telah mula berkembang sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Ia dilakukan dengan aktiviti kelas memasak atau aktiviti berkaitan makanan yang memberi peluang kepada para pelancong untuk mengenali lebih jauh ke dalam budaya dan rasa destinasi di luar sempadan. Menurut laporan syarikat penyelidikan pasaran terkemuka di Technavio pada September 2019, saiz pasaran dijangka meningkat sebanyak USD 82.02 billion dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Pelancongan kulinari menjadikan makanan sebagai subjek utama dan medium, destinasi dan kenderaan pelancongan. Individu yang melancong untuk meneroka makanan ini menggunakan makanan dalam penerokaan budaya dan cara gaya hidup baru.


Learn the Art of Soba Making in Japan

Berjalan di Retreat Kunisaki membawa anda ke sebuah kawasan perkampungan yang indah di Kyushu. Dikelilingi dengan pemandangan hijau dan dusun-dusun sleepy hamlets serta sawah padi di sebuah pergunungan, pasti memberi anda rasa yang nyaman dan tenang ketika berada di sana. Bukan itu sahaja, anda juga berpeluang menyaksikan dan mencuba sendiri dalam seni pembuatan Mee Soba. Difahamkan Mee Soba ini merupakan sebahagian daripada washoku iaitu masakan tradisional Jepun yang berasal dari pelbagai amalan memasak. Ketika anda berada di sana, anda akan diajar cara menguli doh soba sebelum memotongnya menjadi mi. 


Compose A Traditional Health Tonic in Indonesia


Di Capella Ubud, penduduk Jamu Specialist atau 'Mbok Jamu' akan membimbing anda melalui ubat kompleks dan sejarahnya yang menarik. Bermula dari perjalanan melalui sawah ke pondok petani, anda akan diajar cara menyusun tonik kesihatan menggunakan resepi purba yang berkurun generasinya. Ubat herba ini terdiri daripada bahan-bahan semulajadi seperti akar, kulit, bunga, benih dan daun yang dipercayai mempunyai kuasa penyembuhan yang tidak dilakukan kita. Pengunjung boleh menikmati ramuan-ramuan tersebut dalam masa tiga hari.


Art of Jamu

Go on a Hawker Centre Crawl Across Singapore


Pengunjung yang datang ke Capella Singapore boleh cuba mengambil bahagian di Pusat Penjelajahan Singapura bersama Evelyn Chen, wartawan makanan terkenal, blogger dan influencer media sosial bagi merasai 50 Restoran Terbaik Dunia. Terdapat makanan jalanan yang murah dan sedap di bandar tersebut yang juga telah berkembang sejak tahun 1800-an, ketika Singapura mula berkembang dengan entrepĂ´t, sebuah gerai makanan tetap yang menyajikan pelbagai masakan yang menjadi bahan utama dalam warisan kulinari terkenal. Hawker Haunts Evelyn Chen akan memperkenalkan anda dengan hidangan kegemaran negara seperti roti panggang, nasi ayam dan char kway teow.



Explore Croatia’s Vineyards and Countryside


Scott Dunn mempamerkan budaya Croatia dan Slovenia yang unik dengan memberi pengalaman sebuah perjalanan di bandar-bandar yang padat dengan orang ramai, desa-desa yang indah dan hidangan masakan tempatan yang pelbagai. Para pengunjung akan berpeluang sekali seumur hidup mempelajari seni dalam mencari makanan bersama penduduk setempat serta melihat dan merasai masakan tradisional Kroasia. Bagi yang bukan beragama Islam, pasti tidak ketinggalan menikmati minuman wain dan melawat kilang peribadi memproses anggur Kozlovic milik salah seorang ahli keluarga. Bagi pencinta makanan laut, boleh cuba untuk menikmati tiram Croatia yang segar di Ston sebelum menuju ke bandar bersejarah Dubrovnik selama dua malam di Hotel Bellevue. Di setiap suite bilik akan menghamparkan anda dengan pemandangan laut yang cukup indah menghadap Teluk Miramare yang menenangkan.


Scott Dunn merupakan lokasi terbaik Croatia dan Slovenia yang mana berharga $12,400 seorang selama 10 malam dengan penginapan yang mewah dan pengalaman yang menarik.


Experience a Feast in Lima

Lima merupakan ibu kota Peru yang terkenal dengan makanan Amerika Latin. Ia juga dikenali sebagai rumah kepada pilihan restoran berbintang Michelin yang sungguh mengagumkan. Masakan Peru menggabungkan amalan tradisional dengan bahan-bahan tempatan bersama biodiversiti dan budaya negara yang kaya dalam pembentukan makanannya. Anda boleh membuat lawatan ke Pasar Surquillo yang sangat meriah yang mana ia merupakan pasar makanan terbaik di Lima, sebelum ke Pasar Ikan San Isidro untuk bertemu Chef Gonzalo bagi mempelajari masakan khas Peru.



Enjoy World-Class Cuisine in South Africa


Sebagai sebuah negara yang mewah dengan safari, Singita merupakan sebuah lokasi yang melaksanakan program kulinari di mana mempamerkan jiwa Afrika dan Safari. Menu yang dipamerkan juga mengikut farm-to-table ethos dan chef menggunakan bahan-bahan tempatan dari tanaman sayur-sayuran di hotel atau perusahaan kecil yang dimiliki petani. Singita membantu masyarakat sebagai sebahagian daripada tujuan 100 tahun mereka untuk memastikan para tetamu di dunia belajar memasak masakan mereka. Di samping menikmati hidangan makanan Singita, para pengunjung yang bukan beragama Islam boleh menikmati wain di ruang bawah tanah yang luas.



Monday, 24 February 2020

Bermalam Di SMS Private Stay Johor Bahru

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Kalau korang ikut kisah LeYa dalam media sosial Facebook dan Instagram, pasti korang perasan mengenai percutian pendek LeYa awal bulan Februari lalu ke Johor Bahru bersama keluarga. Ketika buat carian di Google dan baca blog rakan-rakan lain, dapatlah ada beberapa orang rakan suggest untuk menginap di Apartment ni. LeYa dan keluarga pun memilih untuk menginap di SMS Private Stay yang berdekatan dengan Danga Bay.


Bermalam di SMS Private Stay Johor Bahru

Okay... Sebenarnya bermalam di hotel ni disebabkan plan Ayah yang nak ke majlis perkahwinan anak kawannya di JB. Memang jenuh juga la bertanya dan mencari hotel-hotel yang kosong sebab kebanyakannya pada hujung minggu tu dah penuh. Fikir punya fikir, alhamdulillah rakan blogger, Sis Lin suggestkan penginapan ni. Thanks Sis Lin! So, pada pagi Jumaat tu dalam jam 11.00 pagi macam tu, kami bertolak dan terus ke sana. Lebih kurang 3 jam lebih juga sampai di Bandar Johor Bahru, terus check-in dan rehat-rehatkan diri.


Bilik yang LeYa inap merupakan Studio Room yang terletak di tingkat 17. Bilik dia sangat ok dan luas. Siap boleh bentang toto lagi untuk anak buah yang suka tidur bawah. Fasiliti dalam bilik pun terbaik dan lengkap. Ada TV, ruang dapur (ada peti sejuk, microwave, periuk, dapur gas), mini bar, seterika dan papannya, hair dryer, mesin basuh, toileteries, almari, sofa bed dan side table. In fact, semuanya lengkap seperti berada di rumah. Sejadah dan telekung pun ada disediakan.

(Baca juga pengalaman menginap di Tune Hotel Danga Bay)



 

Bagi tandas pula, LeYa sangat puas hati sebab selesa, luas dan bersih. Kalau stay lama, bolehlah gunakan mesin basuh yang ada tu kan. Tak payah berpenat lelah mencari kedai dobi dan menunggu lama dek orang ramai datang. Tapi, mujurlah LeYa stay semalam je di situ. Jadinya, baju pun tak banyak dan tak dapatlah rasmikan penggunaan mesin basuh tu. Hehehe...


Keesokannya, sebelum ke majlis perkahwinan, kami pergi breakfast dahulu. Lepas breakfast terus check out dan terus berangkat ke dewan. Tapi sebelum tu sempatlah juga bergambar di kawasan Danga Bay, tarikan pelancong bila ke Johor Bahru. 


(Penginapan lain di Homestay Bandar Dato Onn Johor Bahru)


Keseluruhannya, bagi LeYa sangatlah seronok dan best dapat stay semalam di sini bersama keluarga. Lokasinya strategik, bilik yang luas dan selesa. Memang sangat puashati. So, LeYa mungkin akan repeat lagi untuk stay kat sini akan datang.

Untuk korang yang nak datang dan rasai pengalaman bermalam di SMS Private Stay, Johor Bahru, boleh rujuk maklumat tertera di bawah:

Alamat
Jalan Skudai Bertingkat, 82000 Johor Bahru, Johor

Telefon
019 - 607 0909

Website

Friday, 7 February 2020

Pelancaran Mr Mufe - My Lepak Buddy, Platform Digital Online Streaming Tempatan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Inovasi teknologi yang semakin canggih mentransformasikan dunia dengan kepantasan untuk membolehkan sesuatu kerja atau perniagaan itu menjadi lebih maju dan cekap. Penggunaan media dalam platform digital hari ini telah meningkat di seluruh dunia termasuklah Malaysia. Terkini, penggiat media tempatan telah melancarkan platform digital online streaming pertama iaitu Mr Mufe - My Lepak Buddy. Nak tahu lebih lanjut mengenai Mr Mufe? Baca perkongsian ini sehingga habis taw!


Pelancaran Mr Mufe - My Lepak Buddy, Platform Digital Online Streaming Tempatan

Peningkatan kelajuan akses Internet telah menyediakan banyak pilihan kepada pengguna untuk mengakses kandungan digital seperti Netflix, iflix, Amazon Prime, VIU dan lain-lain yang muncul di pasaran tempatan menggantikan media tradisional televisyen sebagai hub hiburan. Malah, media tradisional televisyen juga tidak dapat mengelak untuk mengubah modul perniagaan dengan mewujudkan platform online streaming.

Menyedari hakikat ini, Malaya United Films & Entertainment Sdn Bhd tampil dengan sebuah platform online streaming terbaharu, Mr Mufe - My Lepak Buddy. Mr Mufe ini bakal beroperasi sepenuhnya di pasaran tempatan pada pertengahan tahun dengan memberikan tumpuan terhadap kandungan utama dalam Bahasa Malaysia. Antara kandungan yang ditawarkan dengan penuh bervariasi adalah:
  • Telefilem
  • Drama Bersiri
  • Filem Pendek
  • Filem Cereka
  • Program Realiti
  • Gameshow
  • Bual Bicara
  • Program Masakan
  • Program Kesihatan
  • Program Kecantikan 

Menurut Pengasas Mr Mufe, Dato' Sheikh Jamal, "kandungan yang sudah sedia ada (re-run) akan lebih tertumpu kepada filem tempatan yang telah tamat tempoh tayangan tetapi tidak mempunyai platform lain untuk menayangkan filem mereka."

Secara tidak langsung, platform ini turut memberi manfaat kepada pemain industri dan karyawan seni untuk terus berkarya menerusi produk seni mereka dan pada waktu yang sama menambah peluang pekerjaan kepada pekerja-pekerja seni tempatan bagi meneruskan kelangsungan hidup.


Selain itu, pemain industri dan karyawan seni juga memiliki hak ke atas harta intelek mereka sendiri walaupun menggunakan platform Mr Mufe ini. Platform Mr Mufe - My Lepak Buddy tidak hanya tertumpu di Malaysia. Malah ada juga di beberapa negara lain seperti United Arab Emirates, Pakistan, Indonesia dan India yang akan beroperasi secara serentak.

Apa Yang Menarik Dengan Mr Mufe - My Lepak Buddy?
  • Boleh ditonton secara PERCUMA. Hanya kandungan premium seperti filem cereka sahaja akan dikenakan bayaran USD0.99 cents per Filem.
  • Pengguna negara luar yang ingin menikmati kandungan platform ini dikenakan bayaran bulanan USD2.99. 
  • Sebagai perkenalan mesra, bagi tempoh enam bulan pertama Mr Mufe - My Lepak Buddy beroperasi, pengguna berpeluang menikmati semua kandungan dari negara lain secara percuma tidak termasuk Filem Cereka.
  • Kandungan program Mr Mufe - My Lepak Buddy boleh dinikmati tanpa gangguan iklan. Ini kerana iklan selama 30 saat hanya akan dipaparkan pada awal kandungan sahaja.
  • Harga iklan yang ditawarkan untuk pengiklan juga sangat murah iaitu sebanyak USD0.05 untuk tempoh 10 saat per slot.

Bagi memastikan kandungan-kandungan yang ada dalam Mr Mufe - My Lepak Buddy tidak menjadi mangsa cetak rompak, Malaya United Films Entertainment memperkenalkan teknologi Blockchain baharu serta mewujudkan sistem CDN (Content Delivery Network) tersendiri serta Cloud Computing.

Pihak Malaya United Films Entertainment juga mengalu-alukan kerjasama daripada pihak industri kandungan dan karyawan seni tempatan. Peluang ini harus direbut bagi memastikan industri kreatif kita terus rancak dan bernafas di samping meningkatkan ekonomi penduduk dan negara.

Maklumat lanjut mengenai Mr Mufe - My Lepak Buddy, boleh layari seperti yang tertera di bawah:

Facebook

Instagram

Twitter