Monday, 24 February 2020

Bermalam Di SMS Private Stay Johor Bahru

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Kalau korang ikut kisah LeYa dalam media sosial Facebook dan Instagram, pasti korang perasan mengenai percutian pendek LeYa awal bulan Februari lalu ke Johor Bahru bersama keluarga. Ketika buat carian di Google dan baca blog rakan-rakan lain, dapatlah ada beberapa orang rakan suggest untuk menginap di Apartment ni. LeYa dan keluarga pun memilih untuk menginap di SMS Private Stay yang berdekatan dengan Danga Bay.


Bermalam di SMS Private Stay Johor Bahru

Okay... Sebenarnya bermalam di hotel ni disebabkan plan Ayah yang nak ke majlis perkahwinan anak kawannya di JB. Memang jenuh juga la bertanya dan mencari hotel-hotel yang kosong sebab kebanyakannya pada hujung minggu tu dah penuh. Fikir punya fikir, alhamdulillah rakan blogger, Sis Lin suggestkan penginapan ni. Thanks Sis Lin! So, pada pagi Jumaat tu dalam jam 11.00 pagi macam tu, kami bertolak dan terus ke sana. Lebih kurang 3 jam lebih juga sampai di Bandar Johor Bahru, terus check-in dan rehat-rehatkan diri.


Bilik yang LeYa inap merupakan Studio Room yang terletak di tingkat 17. Bilik dia sangat ok dan luas. Siap boleh bentang toto lagi untuk anak buah yang suka tidur bawah. Fasiliti dalam bilik pun terbaik dan lengkap. Ada TV, ruang dapur (ada peti sejuk, microwave, periuk, dapur gas), mini bar, seterika dan papannya, hair dryer, mesin basuh, toileteries, almari, sofa bed dan side table. In fact, semuanya lengkap seperti berada di rumah. Sejadah dan telekung pun ada disediakan.

(Baca juga pengalaman menginap di Tune Hotel Danga Bay)



 

Bagi tandas pula, LeYa sangat puas hati sebab selesa, luas dan bersih. Kalau stay lama, bolehlah gunakan mesin basuh yang ada tu kan. Tak payah berpenat lelah mencari kedai dobi dan menunggu lama dek orang ramai datang. Tapi, mujurlah LeYa stay semalam je di situ. Jadinya, baju pun tak banyak dan tak dapatlah rasmikan penggunaan mesin basuh tu. Hehehe...


Keesokannya, sebelum ke majlis perkahwinan, kami pergi breakfast dahulu. Lepas breakfast terus check out dan terus berangkat ke dewan. Tapi sebelum tu sempatlah juga bergambar di kawasan Danga Bay, tarikan pelancong bila ke Johor Bahru. 


(Penginapan lain di Homestay Bandar Dato Onn Johor Bahru)


Keseluruhannya, bagi LeYa sangatlah seronok dan best dapat stay semalam di sini bersama keluarga. Lokasinya strategik, bilik yang luas dan selesa. Memang sangat puashati. So, LeYa mungkin akan repeat lagi untuk stay kat sini akan datang.

Untuk korang yang nak datang dan rasai pengalaman bermalam di SMS Private Stay, Johor Bahru, boleh rujuk maklumat tertera di bawah:

Alamat
Jalan Skudai Bertingkat, 82000 Johor Bahru, Johor

Telefon
019 - 607 0909

Website

Friday, 7 February 2020

Pelancaran Mr Mufe - My Lepak Buddy, Platform Digital Online Streaming Tempatan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Inovasi teknologi yang semakin canggih mentransformasikan dunia dengan kepantasan untuk membolehkan sesuatu kerja atau perniagaan itu menjadi lebih maju dan cekap. Penggunaan media dalam platform digital hari ini telah meningkat di seluruh dunia termasuklah Malaysia. Terkini, penggiat media tempatan telah melancarkan platform digital online streaming pertama iaitu Mr Mufe - My Lepak Buddy. Nak tahu lebih lanjut mengenai Mr Mufe? Baca perkongsian ini sehingga habis taw!


Pelancaran Mr Mufe - My Lepak Buddy, Platform Digital Online Streaming Tempatan

Peningkatan kelajuan akses Internet telah menyediakan banyak pilihan kepada pengguna untuk mengakses kandungan digital seperti Netflix, iflix, Amazon Prime, VIU dan lain-lain yang muncul di pasaran tempatan menggantikan media tradisional televisyen sebagai hub hiburan. Malah, media tradisional televisyen juga tidak dapat mengelak untuk mengubah modul perniagaan dengan mewujudkan platform online streaming.

Menyedari hakikat ini, Malaya United Films & Entertainment Sdn Bhd tampil dengan sebuah platform online streaming terbaharu, Mr Mufe - My Lepak Buddy. Mr Mufe ini bakal beroperasi sepenuhnya di pasaran tempatan pada pertengahan tahun dengan memberikan tumpuan terhadap kandungan utama dalam Bahasa Malaysia. Antara kandungan yang ditawarkan dengan penuh bervariasi adalah:
  • Telefilem
  • Drama Bersiri
  • Filem Pendek
  • Filem Cereka
  • Program Realiti
  • Gameshow
  • Bual Bicara
  • Program Masakan
  • Program Kesihatan
  • Program Kecantikan 

Menurut Pengasas Mr Mufe, Dato' Sheikh Jamal, "kandungan yang sudah sedia ada (re-run) akan lebih tertumpu kepada filem tempatan yang telah tamat tempoh tayangan tetapi tidak mempunyai platform lain untuk menayangkan filem mereka."

Secara tidak langsung, platform ini turut memberi manfaat kepada pemain industri dan karyawan seni untuk terus berkarya menerusi produk seni mereka dan pada waktu yang sama menambah peluang pekerjaan kepada pekerja-pekerja seni tempatan bagi meneruskan kelangsungan hidup.


Selain itu, pemain industri dan karyawan seni juga memiliki hak ke atas harta intelek mereka sendiri walaupun menggunakan platform Mr Mufe ini. Platform Mr Mufe - My Lepak Buddy tidak hanya tertumpu di Malaysia. Malah ada juga di beberapa negara lain seperti United Arab Emirates, Pakistan, Indonesia dan India yang akan beroperasi secara serentak.

Apa Yang Menarik Dengan Mr Mufe - My Lepak Buddy?
  • Boleh ditonton secara PERCUMA. Hanya kandungan premium seperti filem cereka sahaja akan dikenakan bayaran USD0.99 cents per Filem.
  • Pengguna negara luar yang ingin menikmati kandungan platform ini dikenakan bayaran bulanan USD2.99. 
  • Sebagai perkenalan mesra, bagi tempoh enam bulan pertama Mr Mufe - My Lepak Buddy beroperasi, pengguna berpeluang menikmati semua kandungan dari negara lain secara percuma tidak termasuk Filem Cereka.
  • Kandungan program Mr Mufe - My Lepak Buddy boleh dinikmati tanpa gangguan iklan. Ini kerana iklan selama 30 saat hanya akan dipaparkan pada awal kandungan sahaja.
  • Harga iklan yang ditawarkan untuk pengiklan juga sangat murah iaitu sebanyak USD0.05 untuk tempoh 10 saat per slot.

Bagi memastikan kandungan-kandungan yang ada dalam Mr Mufe - My Lepak Buddy tidak menjadi mangsa cetak rompak, Malaya United Films Entertainment memperkenalkan teknologi Blockchain baharu serta mewujudkan sistem CDN (Content Delivery Network) tersendiri serta Cloud Computing.

Pihak Malaya United Films Entertainment juga mengalu-alukan kerjasama daripada pihak industri kandungan dan karyawan seni tempatan. Peluang ini harus direbut bagi memastikan industri kreatif kita terus rancak dan bernafas di samping meningkatkan ekonomi penduduk dan negara.

Maklumat lanjut mengenai Mr Mufe - My Lepak Buddy, boleh layari seperti yang tertera di bawah:

Facebook

Instagram

Twitter

Wednesday, 5 February 2020

Perbezaan Novel Coronavirus Dan SARS Coronavirus Yang Anda Perlu Tahu!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ni LeYa nak kongsikan berkaitan satu informasi yang sedang hangat diperkatakan. Wabak pneumonia yang kecoh berlaku di Wuhan, China baru-baru ini telah disahkan puncanya. Ia disebabkan oleh sejenis virus baharu yang digelar sebagai novel Coronavirus atau 2019 n-Cov. Rasanya ramai yang dah tahu dan mula panik dengan kes mengejut satu dunia ini. Malaysia turut tidak terkecuali apabila ada rakyat Malaysia yang sudah dijangkiti virus ini.

Pada peringkat awal, pakar menganggap coronavirus jenis baharu ini memiliki ciri yang hampir sama dengan sindrom pernafasan akut teruk atau SARS coronavirus. Walau bagaimanapun, setelah diteliti dengan lebih lanjut, kedua-dua virus ini sebenarnya memiliki beberapa perbezaan! Ingin ketahui apakah perbezaannya? Jom, baca sehingga habis.


1. Lokasi asal kemunculan virus

Novel coronavirus (2019 n-Cov) mula menyerang ratusan penduduk yang menetap di Wuhan, China pada akhir tahun 2019.

Simptom-simptom yang muncul seakan sama dan menyerupai simptom peneumonia iaitu kesesakan nafas, demam dan juga batuk.

Menurut laporan daripada Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), sehingga 28 Januari 2020, terdapat lebih daripada 4,000 kes individu yang dijangkiti dengan virus ini, Ia dikesan di beberapa negara seperti:
  • China
  • Jepun
  • Korea Selatan
  • Thailand
  • Singapura
  • Amerika Syarikat
  • Malaysia
Daripada angka tersebut, 106 orang individu yang dijangkiti telah meninggal dunia. Kesemua korban yang meninggal dunia akibat virus ini berasal dari China. Manakala bagi SARS, ia pertama kali berlaku pada penghujung tahun 2002 di wilayah Guangdong, China.

Hampir sama dengan kes 2019 n-Cov ini, dunia bertindak agak lambat setelah berlakunya penyebaran SARS coronovirus. Kerajaan China lambat bertindak memaklumkan informasi berkenaan virus ini sebelum akhirnya melaporkan wabak SARS kepada WHO dengan jumlah hampir 305 individu yang telah dijangkiti dan 5 daripadanya telah meninggal dunia!

Pada tahun 2004, wabak SARS coronavirus mulai berkurang dan menghilang secara perlahan-lahan. Kerajaan dari negara-negara yang telah dijangkiti dengan wabak ini saling bertukar informasi perubatan bagi mengendali dan membanteras penularannya dengan lebih berkesan.


2. Penyebaran Virus

Kedua-dua novel coronavirus dan SARS coronovirus mempunyai ciri yang sama iaitu ia berasal daripada haiwan.

Novel coronavirus merebak dipercayai daripada ular, manakala SARS coronavirus pula merebak dari sejenis musang di bahagian selatan China. Namun persamaannya, kedua-duanya tersebar dalam kalangan manusia!

Setakat ini, novel coronavirus dilaporkan sudah mampu berjangkit antara manusia dengan lebih cepat. Buktinya, lebih 4,000 individu telah dijangkiti dengan virus ini, walaupun mereka tidak bersentuhan secara langsung dengan haiwan atau ikan di bandar Wuhan, China.

Akan tetapi, Center for Disease Control atau CDC menyatakan, mereka masih tidak pasti berkenaan proses penularannya sama ada ia sama dengan SARS ataupun tidak.

Untuk SARS coronoavirus, proses penyebarannya telah dipastikan melalui air liur yang terkeluar ketika penghidap batuk atau bersin. SARS coronavirus juga dapat merebak melalui permukaan atau benda yang telah disentuh oleh penghidap SARS Atau yang telah dicemari dengan air liur mereka.


3. Peningkatan Risiko

Simptom novel coronavirus adalah lebih ringan berbanding daripada SARS. Menurut Bahagian Kesihatan Australia, simptom-simptom bagi novel coronavirus ini hampir menyerupai masalah pernafasan seperti:
  • Demam
  • Batuk
  • Sesak nafas
  • Kadar pernafasan yang lebih cepat
  • Sakit tekak
  • Selesema atau hidung berhingus
Selain itu, risiko kematian akibat novel coronavirus juga masih dianggap rendah berbanding SARS coronavirus. Walau bagaimanapun, kita tidak boleh sekali-kali meremehkan serangan virus ini. Langkah berwaspada perlulah sentiasa dipertingkatkan.

Untuk SARS pula, simptom-simptom yang berlaku adalah hampir serupa, Untuk simptom pada peringkat awal, penghidap SARS biasanya akan mengalami demam dengan suhu badan lebih daripada 38 darjah celcius. Kemudiannya, beberapa simptom lain akan muncul. Contohnya:
  • Batuk
  • Kesejukan sehingga menggigil
  • Flu
  • Sesak nafas
  • Sakit kepala
  • Cirit-birit

Walaupun SARS dianggap lebih bahaya jika dibandingkan dengan 2019 n-Cov kerana wabak SARS telah mengakibatkan lebih banyak kematian, namun, informasi mengenai novel coronavirus adalah masih sedikit. Maka, ia masih tidak boleh dipandang remeh. 

Sumber Rujukan | Hello Doktor , Google Images

Saturday, 1 February 2020

Cabar Diri Dan Tingkatkan Potensi Diri Dalam Program Nak Ubah Hidup 2020

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Seringkali kita merasakan hidup kita ini gagal, tak pernah berjaya, akibatnya kita sering murung diri, rasa down, rasa diri tidak berguna, rendah diri dan macam-macam lagi reaksi negatif yang tampil dalam kotak fikiran kita. Jadi, bila kita nak rasa detik kejayaan dalam hidup tu?

Sebenarnya, kita tidak perlu pun untuk memikirkan hal negatif seperti itu. Sebab, terlalu banyak pilihan untuk kita berjaya di dunia ini. 

Orang kata, seseorang itu berjaya apabila dia mempunyai harta atau berjawatan tinggi atau juga dikenali ramai (popular). Namun, ramai diluar sana yang sudah berjaya dan nampak biasa-biasa sahaja. LeYa pasti semua orang ingin mengecapi kejayaan dalam kehidupan mereka. Tidak ada manusia di muka bumi ini yang tidak ingin berjaya. 


Persoalannya, apakah yang menggelarkan diri kita ini seorang manusia yang berjaya? Sempatkah di tahun 2020 ini kita mengejar dan mengecapi kejayaan yang sama seperti orang lain yang dah capai?

Sekali lagi, LeYa berpeluang menanam semangat positif dalam diri bersama mentor yang tidak asing lagi iaitu Dr Azizan Osman dalam Program Nak Ubah Hidup (NUH) 2020 yang membuka mata dan minda LeYa dalam meningkatkan tahap potensi diri, tahap kehidupan dan tahap kewangan melalui perniagaan yang berjaya dan menguntungkan.



Cabar Diri Dan Tingkatkan Potensi Diri Dalam Program Nak Ubah Hidup 2020

Program yang berlangsung selama 3 hari di Setia City Convention Centre (SCCC) dibanjiri seramai 13,000 peserta dari seluruh Malaysia, Brunei dan Singapura. 

Mengenang kembali perjalanan Dr Azizan Osman selama 12 tahun (2008 - 2020) dalam penganjuran program ini bertujuan untuk melihat lebih ramai orang tahu dan faham bahawa dengan berniaga dapat membantu meningkatkan tahap pendapatan. Namun, ada juga yang memulakan bisnes tanpa ilmu yang betul dan tiada hala tuju sebenar.

Akibat dari itu, ramai usahawan tidak mampu bertahan sehingga 3 tahun pertama dalam perniagaan. Kehadiran Dr Azizan Osman bersama pasukannya, RichWorks International telah menyedarkan orang ramai dalam membangunkan perniagaan dengan ilmu di dada. 


Ketika itulah, ribuan usahawan lahir dari bimbingannya dengan berjaya mendapatkan hasil jualan diluar jangkaan. Dengan misi untuk membantu dan membangkitkan usahawan Melayu, bangsa usahawan (BANGSAWAN), ramai pelajarnya datang dari beberapa pelusuk negeri seperti Kota Tinggi, Johor, Terengganu, Port Dickson dan pelbagai lagi negeri lain.

Antara peserta yang Dr Azizan Osman bantu dan berkongsi kisah kejayaan mereka dalam satu sesi forum adalah Eriyca Baiduri dari Noir Health & Beauty. Beliau memulakan bisnes pada tahun 2017 pada ketika FB Live sedang menjadi trending. Beliau mula sharing tips-tips kecantikan walaupun ketika itu beliau tidak tahu apa-apa tentang FB Live. Tapi dalam masa sebulan Followers beliau terus naik dari 10 orang ke 8,000 orang. Beliau mula menuntut ilmu marketing dalam program RichWorks iaitu Millionaire Marketing Mastery (MMM) dan seterusnya menjadi salah seorang ahli Titanium (sebuah program Menthorship, bimbingan secara dekat dengan Dr Azizan Osman). Hasilnya dari sales RM3.2 juta pada 2018 naik kepada RM18.3 juta pada 2019. Selain itu, beliau juga mempunyai seramai 3,000 ejen dan 120 stokis di seluruh Malaysia. Apa yang paling menarik, beliau turut menghadiahkan sebuah kereta Mercedes-Benz kepada stokis beliau yang berjaya capai hasil jualan yang wow! 

Seterusnya, Siti Noor Sabrina, Mamasab Bakery yang menjalankan perniagaan membuat kek sahaja telah mencapai hasil jualan luar biasa pada tahun 2019, RM15.4 juta berbanding 2018, RM5.1 juta. Bisnes beliau yang hanya bermula dari rumah atas dasar ‘suka-suka’ ini rupanya menjadi punca rezeki untuk beliau capai sales jutaan ringgit. Kini beliau mempunyai ejen seramai 3,000 orang. Hasil bimbingan Dr Azizan Osman juga, perniagaannya lebih terurus dan segala selok-belok perniagaannya dipimpin dan dipantau oleh MenThor mereka. Bekas radiographer di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) ini juga berjaya dalam masa 2 tahun dah ada 7 cawangan. Malah beliau turut menerima award Nona Best Growing F&B Business Award dan 100 Top Young CEO 2019. 

Rosli Ismail dari Oli Collection ini hanya menjual cadar sahaja. Beliau telah menjalankan perniagaan selama 20 tahun, namun stuck dalam bisnes dan bisnes beliau tak boleh pergi jauh. Pada tahun 2016 sehingga 2018 sales beliau menurun. Bukan itu sahaja, beliau juga turut mengalami pelbagai cabaran dalam perniagaan. Sebelum beliau menjadi ahli Titanium, sales beliau hanya RM4 juta sahaja dalam masa 20 tahun berbisnes. Sejak mendapat bimbingan dari Dr Azizan Osman, pada 2019 sales beliau telah mencapai RM13.3 juta dan mempunyai 300 orang stokis. Beliau juga berjaya membina semula sebuah Maahad Tahfiz Sains Oli yang telah hampir tutup sebelum ini. 

Dari ketiga-tiga kisah inspirasi dan sukses ini, apa yang dapat disimpulkan adalah dengan adanya MenThor, Ilmu dan juga Tindakan dari usahawan ini, mereka berjaya capai hasil jualan yang tinggi. Program yang dianjurkan oleh RichWorks ini juga akan membantu usahawan-usahawan untuk tidak hanya mencapai hasil jualan yang biasa-biasa malah yang lebih luar biasa. Ini juga membuktikan usahawan Melayu turut boleh berjaya dalam perniagaan. 


Apabila kita sudah berjaya, kita mampu melakukan lebih banyak perkara kepada orang lain. Kejayaan selalu datang berserta tanggungjawab. Orang yang berjaya selalunya adalah orang yang bertanggungjawab. Mereka berusaha dan bertanggungjawab mencapai kejayaan mereka untuk dimiliki. Jadi, kita perlu menjadi seseorang yang berjaya supaya kita dapat menjalankan tanggungjawab untuk membantu orang lain dalam apa jua pertolongan yang dipinta. 

 

Apa yang kita perlukan untuk berjaya?

Ramai orang inginkan kejayaan. Bila kita melihat orang lain berjaya, kita juga ingin berjaya sama seperti mereka. Tapi, sedarkah kita walaupun dah berusaha sedaya upaya tetap jua tidak mampu berjaya seperti mereka. Kemudian, mulalah kata-kata negatif muncul dalam kotak fikiran kita. Jadi, dalam Nak Ubah Hidup (NUH) 2020, visi RichWorks adalah menjadi 'Netflix' Pendidikan Usahawan dengan 100 juta pelanggan menjelang 2025 dengan akses mudah ke kandungan yang berorientasikan results dan penyelesaian yang dipercayai.

RichWorks juga berjaya melahirkan 700 Small Medium Enterprises (SMEs) menerusi program mentoring RichWorks - Titanium dan SPIRE. Antara topik dan pengisian program adalah:
  1. Pengurusan Bisnes
  2. Pemasaran
  3. Jualan
  4. Pematuhan Undang-Undang
  5. Perakauanan & Percukaian
  6. Operasi
  7. Kepimpinan
  8. Pembangunan Diri
  9. Pelaburan



Titanium RichWorks 

Merupakan Program High Net Worth Coaching atau Program "Mentoring Membership" setahun untuk membimbing bisnes melangkah dengan lebih cepat dan berkesan dengan menunjukkan cara jalan dan kaedah terkini untuk mengembangkan bisnes. Antara kriteria pemilihan untuk program mentoring ini adalah bisnes yang telah mencecah jualan bulanan RM100,000 sebulan.

Dr Azizan Osman telah memberi bimbingan kepada lebih 700 usahawan cekal dalam perkembangan dan pertumbuhan perniagaan mereka yang luar biasa dan jumlah anggaran jualan tahunan untuk kumpulan ini mencecah lebih RM800 juta setiap tahun. 

Antara perniagaan yang berkembang luar biasa menerusi program ini dengan bimbingan Dr Azizan Osman termasuk Nurraysa Beauty, Das Abdul Global (DAG), Momentum Internet, Noir, Hasnuri, Sabella, Mamasab, Sambal Che Nor, Jamumall, Eskayvie, Rempah Mak Siti, Unlimited Dreams Sdn Bhd dan banyak lagi

SPIRE RichWorks

SPIRE pula merupakan Program "Mentoring Membership" setahun yang membantu usahawan yang berniaga dengan jualan minima RM30,000 sebulan untuk terus tambah ilmu dari segi Sales & Marketing, Compliance, Operations dan Leadership. Program ini juga membantu bisnes usahawan untuk berada di landasan yang betul dalam membaik pulih sistem bisnes supaya mereka lebih cepat berkembang. 

Misi dalam SPIRE juga adalah untuk mengubah cara usahawan dan syarikat membina bisnes dengan menawarkan pembelajaran melalui bimbingan secara online dan untuk usahawan menyusun jadual secara efektif dengan menonton ilmu terkini “At anywhere & At anytime.” 


Kita sudah lama berada di tahap yang sama. Apa kata, aturkan langkah dan mulakan perjalanan kita untuk mecapai kejayaan. Jangan mudah berputus asa. Redah dan lawan semua halangan yang ada di hadapan. Yang paling penting berDOA kepada Allah SWT untuk apa yang kita nak. Jumpa anda di puncak kejayaan seterusnya di Program Nak Ubah Hidup akan datang!