Wednesday, 6 February 2019

Apa Yang Menarik Jika Bercuti Ke Pulau Indah, Selangor

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Cuti-cuti sempena sambutan perayaan Tahun Baru Cina ni, LeYa dan Otomen Taro decide untuk menenangkan fikiran di tempat yang tidak ramai orang. Jadi, memandangkan Otomen mempunyai hobi yang suka benar menjala atau memancing di laut, kami pun ke Pulau Indah, Klang.


Daerah Klang ini seperti yang kita tahu sangat terkenal dengan sektor perkapalan dan boleh dikatakan kedua terpenting selepas Shah Alam. Namun, dek kesibukan kapal-kapal yang masuk ke sini, korang jangan lupa ianya juga mempunyai tarikan menarik yang boleh dikunjungi. Antaranya ialah 

Tarikan Tepi Pantai dan Pulau
Tanjung Harapan
Pulau Ketam
Pantai Acheh, Pulau Indah
Laguna Park, Pulau Indah
Port Klang Cruise Centre

Tempat Membeli-Belah di Klang
Wisma GM Klang Wholesale City
AEON Bukit Tinggi Shopping Centre
Little India Klang
Pasar Jawa Klang

Tarikan Alam Semulajadi & Taman Reakreasi
Taman Rakyat
Taman Pengkalan Batu
Padang Sultan Sulaiman
Taman Bandar Diraja

Tempat Bersejarah & Mercu Tanda Klang
Gedung Raja Abdullah
Kota Raja Mahadi
Masjid Diraja Sultan Sulaiman
Jambatan Kota
Galeri Diraja Sultan Abdul Aziz
Masjid Bandar Diraja Klang
Masjid India Muslim Tengku Kelana
Taman Tugu Keris
Dataran Seni

LeYa dan Otomen Taro tidaklah singgah ke semua lokasi yang ada di atas. Percutian kali ini, kami ke lokasi Pulau Indah untuk aktiviti memancing dan santai petang. Jom tengok ap yang menarik di sini!

Pantai Acheh, Pulau Indah Lokasi Tersembunyi dan Cantik


Lokasi pantai ini mungkin agak tersorok sedikit. Namun, ia menjanjikan pemandangan dan landskap pantai yang menarik untuk melaksanakan aktiviti seperti berkhemah, santai petang dan berkelah. Aktiviti lain yang boleh dilakukan adalah parasailing dan memancing. Bagi kaki pancing seperti Otomen Taro ni, kami melangkah ke hadapan sikit di kawasan bot-bot nelayan untuk mencari kawasan atau port memancing yang terbaik.

Yang inginkan aktiviti berkelah lebih privasi memang sangat elok untuk singgah dan berehat di Pantai Acheh ini. Masih tidak ramai yang singgah ke sini.



Lihat sahaja betapa seronoknya Otomen apabila jala yang pertama kali digunakannnya ini membawa hasil laut yang lumayan. Benarlah kata pepatah "Rezeki Allah sangat luas". Ada rezeki, pasti menemui jalannya. Yang penting rajin dan berusaha untuk mendapatkannya. Alhamdulillah... Dapat juga menikmati ikan segar dari laut cuti-cuti ni. Hehe...

Bukan itu sahaja. Ada terselit juga seekor ketam dan udang dalam tangkapan Otomen petang itu. Apa lagi? Kasi goreng panas-panas la dan makan makanan laut segar. Yummy!


Laguna Park, Pulau Indah Lokasi Bergambar Yang Menarik

Satu lagi tarikan menarik yang ada di Pulau Indah ini adalah Laguna Park. Di sini juga sangat sesuai untuk aktiviti memancing dan riadah petang bersama anak-anak. Di sekitar kawasan terdapat pondok rehat, jeti kecil dan restoran-restoran menarik untuk dicuba. 


Penginapan di sini tidaklah banyak tetapi ia sangat ideal jika korang ingin bermalam dan rasai suasana menenangkan di tepi pantai.


LeYa yang pada mulanya sampai di sini agak krik-krik melihatkan suasana sunyi sepi. Tak ramai orang dan nak ke kedai runcit pun agak jauh. Tetapi apabila turun dari kereta dan terpegun melihat landskap pemandangan yang cantik, terus rasa seronok. Yeah! Tadi kan memang nak bercuti yang tak berapa ramai orang. Hahaha...


Jadinya, kalau korang berhasrat untuk bercuti dan berehat dari kesibukan ramai orang, Pantai Acheh dan Laguna Park yang terletak di Pulau Indah ni memang sesuai dijadikan lokasi percutian. Cumanya kalau korang nak ke sini better pergi dari awal pagi untuk dapatkan panorama indah waktu pagi ataupun panorama petang. Janganlah korang terpacak tengah hari buta weyyyhhh.. Panas berdenting la  kat laut ni.. Habis lencun nanti korang. Haha.. Yang suka bergambar pemandangan macam LeYa memang eloklah ke sini sebab tak ada orang nak photo boom kita. 😁😁😁
Reaksi kOrang:

6 comments:

  1. Bestnyaaa leya buat aktiviti macam ni.. Seronok tu dapat ikan.. Cantik sungguh view di Pantai Acheh tu.. Tenang je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah cantik kak husniey.. Suka tengok view die

      Delete
  2. Bestnya leya...senang jer menjala dari atas jeti tu je..akak kenal ikan yang besar skit tu..ikan belanak..ni kena pi nanti ni...abah akak suka menjala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah.. Betul la tu. Ikan belanak. Nanti boleh la bawak abah dtg menjala

      Delete
  3. laki akk pun suka mancing..cantik2 gambar. hppy holidays

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah...geng tu..nanti boleh buat trip memancing beramai-ramai

      Delete

Untuk sebarang pertanyaan, pengiklanan, tajaan, kolobarasi dan jemputan boleh hubungi LeYa melalui email anagurlz87@gmail.com