Wednesday, 16 October 2013

Cara Membuat Nama Korea ( 이름 작명 )

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Petang2 ni LeYa nak ajar lah sikit cara bagaimana nak translate nama korang pada Korea. Korang boleh lah ikut step by step, tak ikut pun tak apa coz benda ni mudah jer... Rasanye tak perlu pun nak korang sangat yang dah besar panjang ni. Hehehe... Malas LeYa nak membebel banyak2, ni ada cara alternatif untuk membuat nama Korea. Jom belajar Yeah!!

Cara Membuat Nama Korea

First korang nak belajar secara manual, taip je kat Google then taip perkataan ni "Korean name generator," tapi LeYa nak ajar cara paling simple tak payah nak pening pala korang ni. Jom terjah kat bawah pulak.

Ada 2 pilihan LeYa bagi kat bawah ni:

Kat sini apa korang perlu buat hanya memasukkan nama korang, terus di Klik. Jangan harap sangat nama korang yang keluar seperti yang korang inginkan sebab harap dimaklum lah ini kerjanya mesin.

Nama Korea
Ni nama LeYa..hehehe...

2behindthename.com

II. Menggunakan Formula = Nama Keluarga + Nama tengah + nama akhir

- Nama keluarga/ Surname : Di sini menggunakan angka akhir tahu kelahiran dengan kategori :
- 0: Park- 1: Kim- 2: Shin – 3: Choi- 4: Song- 5: Kang
- 6: Han- 7: Lee- 8: Sung- 9: Jung

2. Nama tengah menggunakan bulan lahir :
- 1: Yong- 2: Ji- 3: Je- 4: Hye- 5: Dong- 6: Sang
- 7: Ha- 8: Hyo- 9: Soo- 10: Eun- 11: Hyun- 12: Rae

3.Nama akhir  menggunakan  tanggal lahir :
- 1: Hwa- 2: Woo- 3: Joon- 4: Hee- 5: Kyo- 6: Kyung
- 7: Wook- 8: Jin- 9: Jae- 10: Hoon- 11: Ra- 12: Bin
- 13: Sun- 14: Ri- 15: Soo- 16: Rim- 17: Ah- 18: Ae
- 19: Neul- 20: Mun- 21: In- 22: Mi- 23: Ki- 24: Sang
- 25: Byung- 26: Seok- 27: Gun- 28: Yoo- 29: Sup- 30: Won- 31: Sub

contoh :
Bila korang lahir di tahun 1990 bulan 5 tanggal 5 maka akan ditemukan = Park Dong Kyo ( 박동교 )
lahir : 1977 – 05 – 18 Nama Koreanya : Lee Dong Ae ( 이동애 )

III. Menggunakan list Nama-nama Korea.
Bila ingin membuat nama Korea kita bisa mencari daftar nama-nama Korea dan memilihnya yang cocok dengan hati kita. salah satunya kat babynology.com 

Kalau korang rasa nak nama glamour atau gabungkan nama kaorang dengan  nama-nama dari orang-orang terkenal di korea baik nama aslinya atau nama kartun kegemaran korang pun tak kesah, kat bawah ni LeYa bagi sedikit contoh untuk senang korang nak paham.

최지우 ( choi ji woo ) nama aslinya 최미향 ( choi Mi Hyang )
송승헌 ( Song seung Hon ) nama aslinya 송승복 ( Song seung bok )
김규리 ( Kim Gyuri ) nama aslinya 김문선 ( Kim Mun seon )
인순이 ( In Soon ee ) nama aslinya 김인순 ( Kim In soon )
강타 ( Kang ta ) nama aslinya 안칠현 ( Anh Chil Hyun )
별 ( Byeol ) nama aslinya 김고은 ( Kim Go eun )
보아 ( Boa ) nama aslinya 권보아 (Kweon Bo A )
비 ( Bi Rain ) nama aslinya 정지훈 ( Cheong ji hoon )
원빈 ( Wonbin ) nama aslinya 김도진 ( Kim Do Jin )
현빈 ( HyunBin ) nama aslinya 김태평 ( Kim Tae Pyeong )

Senang kan nak belajar buat nama Korea? tak ada la susah sangat, moga ilmu yang dikongsikan pada korang kali ni dapat korang mafaatkan. 

Reaksi kOrang:

4 comments: