Isnin, 20 Mei 2024

7 Zoo Peliharaan Kecil dan Ladang Binatang Ternakan di Sekitar Selangor

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera...

Temui 7 zoo peliharaan dan ladang binatang ternakan terbaik di Selangor, di mana korang boleh berjumpa dengan haiwan-haiwan yang comel dari dekat. Terdapat banyak haiwan seperti arnab yang berbulu gebu serta kuda yang jinak. Tempat-tempat ini menawarkan keseronokan untuk semua. Jom apa kata kita jelajahi keajaiban alam dan cipta memori yang tidak terlupakan dengan haiwan-haiwan yang comel dan manja!

HUSSIN FAUZI FARM, KUALA SELANGOR

Terletak di Perkampungan Bukit Belimbing, Hussin Fauzi Farm adalah sebuah zoo ternakan kecil dengan harga yang berpatutan iaitu RM15.00 untuk dewasa dan Rm7.00 untuk kanak-kanak. Terdapat pelbagai haiwan yang sukar ditemui seperti Llama, Alpaka, Unta dan Burung Unta. Pengunjung dibenarkan untuk melihat dan menyentuh haiwan-haiwan tersebut dengan pengawasan rapat oleh kakitangan Hussin Fauzi Farm. 

 

Selain itu, pengunjung juga boleh memberi makan haiwan-haiwan tersebut dengan makanan haiwan yang disediakan oleh zoo dengan harga RM2.00. Beberapa haiwan seperti Burung Unta. Burung Merak, Ayam dan Rusa juga akan dilepaskan bebas di sekitar kawasan serta mendekati pengunjung yang datang ke zoo. Hussin Fauzi Farm juga mempunyai gerai yang menjual makanan dan minuman ringan untuk pengunjung yang ingin mengisi perut dan berehat. Dengan harga yang berpatutan dan pelbagai jenis haiwan ternakan untuk dilihat, Hussin Fauzi Farm adalah sebuah ladang yang mesti dilawati bersama keluarga dan orang yang tersayang.

Klik pautan di bawah untuk mendapat informasi dengan lebih lanjut:

https://www.facebook.com/people/Hussin-Fauzi-Farm-Taman-Haiwan/

https://www.tiktok.com/@hussinfauzifarm

BUKIT JELUTONG ECO COMMUNITY PARK, BUKIT JELUTONG

Bukit Jelutong Eco Community Park adalah sebuah taman persendirian yang terbuka untuk orang ramai. Taman ini sesuai untuk pencinta alam yang ingin melawat dan menikmati pemandangan hijau sambil mendaki bukit yang terdapat di sekitar taman ini atau beriadah di tasik yang ada di sini. Pengunjung boleh datang ke taman ini tanpa dikenakan sebarang caj. 

Walaubagaimanapun, pengunjung dinasihati untuk berkunjung ke sini di waktu pagi, memandangkan tempat letak kenderaan adalah agak terhad. Untuk pencinta haiwan, terdapat Kambing, Itik, Burung Unta, Iguana dan Landak yang dipelihara di ladang yang ada di taman ini. Pengunjung boleh berinteraksi dan bermain dengan haiwan-haiwan di sini. Makanan haiwan juga disediakan dengan harga serendah RM5.00 hingga RM10.00 di pintu masuk taman. Pengunjung boleh melawati ladang di Bukit Jelutong Eco Community Park dari jam 9.00 pagi hingga 10.30 pagi untuk sesi pagi dan dari jam 3.00 petang hingga 7.00 petang untuk sesi petang. 

Selain itu, pengunjung yang ingin berehat boleh melawat kafe mereka untuk menikmati makanan dan kopi yang disediakan. Pengunjung yang datang ke sini juga dapat menikmati suasana yang tenang, sambil beriadah dan mengambil gambar. 


IOI CITY FARM, IOI CITY MALL, SEPANG

IOI City Farm merupakan zoo mini di dalam bangunan dengan pelbagai hidupan liar, serangga, hidupan akuatik dan banyak lagi. Terdapat Kucing Bengal, Tikus Belanda, Walabi dan Monyet Marmoset serta pelbagai lagi haiwan untuk pengunjung berinteraksi bersama dan memberi makan. Terdapat juga mesin layan diri yang menjual makanan haiwan dengan harga RM 10.00 untuk satu paket untuk aktiviti memberi makan kepada haiwan-haiwan kecil di sini seperti Arnab, Tikus Belanda, Ikan Koi dan banyak lagi. Pengunjung juga boleh menangkap beberapa ikan kecil dengan jaring yang tersedia, sesuai untuk dewasa dan juga kanak-kanak. Para pengunjung juga boleh membeli cenderahati dan barangan yang unik untuk disimpan. 

 

Klik pautan di bawah untuk mendapat informasi dengan lebih lanjut: 

G2G ANIMAL GARDEN, SERDANG


Sebuah zoo peliharaan kecil dengan lebih daripada 80 spesies eksotik dan tempatan. Pengunjung yang datang ke Taman Haiwan G2G di Serdang akan melihat pelbagai tarikan seperti burung hantu, rumah kucing, rumah terapi, taman arnab, laman ternakan kampung, santuari rusa, dan rumah reptilia. Untuk rakyat Malaysia, harga kemasukan berharga di antara RM25.00 hingga RM35.00 dan untuk pelancong, harga masuk berharga di antara RM50.00 hingga RM60.00. Pengunjung boleh melihat haiwan-haiwan ini dengan lebih dekat, membelai dan memberi makan makanan haiwan. Antara haiwan peliharaan yang ada adalah seperti Capybara, feret, Unta, Rakun, Alpaka dan banyak lagi. Pengunjung juga boleh memberi makan kepada haiwan- haiwan di sini dengan harga RM 10.00 untuk satu baldi. Selain itu, terdapat juga banyak aktiviti menyeronokkan untuk kanak-kanak dan orang dewasa seperti menunggang kuda dengan kos RM8.00 setiap perjalanan dan aktiviti memancing ikan-ikan kecil dengan kos RM5.00 seorang. Pengunjung juga boleh membawa pulang ikan yang ditangkap dan bawa pulang untuk dipelihara. 

Klik pautan di bawah untuk makluman lebih lanjut:

JUST PETS MEGASTORE, TROPICANA GARDENS MALL, PETALING JAYA

Dikenali sebagai zoo peliharaan dalam bangunan yang terbesar di Malaysia, Just Pets Megastore di Tropicana Gardens Mall di Petaling Jaya adalah kedai haiwan peliharaan dengan zoo mini yang dipanggil ‘Just Farm’ yang memerlukan pembayaran kemasukan sebanyak RM48.00 untuk dewasa dan RM38.00 untuk kanak-kanak. Zoo mini ini mempunyai banyak haiwan eksotik untuk pengunjung datang dan melihat haiwan, memberi makan dan berinteraksi dengan haiwan- haiwan di sini seperti Meerkat, Rakun, Tikus Belanda, Kambing Pygmy, Alpaka, pelbagai jenis Reptilia dan banyak lagi. ‘Just Farm’ juga menyediakan makanan untuk diberi kepada haiwan-haiwan tertentu dengan harga RM10.00 setiap baldi. 


Selain itu, Just Pets Megastore juga mempunyai tempat yang dikhaskan untuk penjagaan kucing-kucing eksotik seperti Maine Coons, Munchkins, British Short Hairs dan banyak lagi yang dipanggil ‘Just Cats’. ‘Just Cats’ dibuka dalam masa yang terhad untuk pengunjung masuk. Bukan itu sahaja, Just Pets Megastore juga menjual pelbagai jenis ikan air tawar, ikan air laut, kucing, sugar glider, aksesori akuarium dan keperluan haiwan peliharaan lain. Mana-mana pelawat yang ingin menjamu selera, terdapat kafe ‘Just Eats’ boleh didapati dalam kedai ‘Megastore’ yang menjual pelbagai jenis makanan. Daripada zoo mini ke kafe, pencinta haiwan peliharaan dapat menikmati pengalaman yang menyeronokkan. 


Klik pautan dibawah dengan lebih lanjut:

THE MINS, KOTA DAMANSARA


Dengan lebih daripada 60 spesies yang berbeza dari Afrika, Amerika Selatan dan Asia Tenggara, pelbagai jenis mamalia, reptilia, amfibia, dan ikan untuk pelawat dan pencinta haiwan untuk bermain bersama. Dengan caj hanya RM 30.00 untuk dewasa dan kanak-kanak berumur 4 tahun ke atas, pengunjung boleh melihat beberapa haiwan eksotik seperti Musang Canadian Marble, Prairie Dog, Kuda, dan banyak lagi. Beberapa haiwan seperti kambing dan ular juga dijual di sini. Bagi mana- mana pengunjung yang ingin berehat dan bersantai, Kafe Luckbros Kopi boleh didapati di zoo mini ini yang menyajikan pelbagai juadah tempatan dan luar  negara seperti Nasi Lemak, Pasta, Mi, dan minuman yang menyegarkan untuk dicuba. The Mins menyediakan ruang dewan untuk menyewa, kafe dan zoo kecil yang sesuai untuk mana-mana pencinta haiwan peliharaan untuk ingin menganjurkan acara di lokasi yang tersedia. 


Klik pautan dibawah untuk maklumat lanjut:

FARM IN THE CITY, SERI KEMBANGAN

Farm In The City adalah ladang peliharaan yang mendapat perhatian ramai penduduk tempatan dan pelawat. Harga tiket biasa berharga diantara RM48.00 hingga RM58.00 manakala rakyat Malaysia boleh mendapatkan diskaun apabila anda menunjukkan MyKad anda di kaunter tiket yang berharga dari RM32.00 hingga RM39.00. Pengunjung boleh melihat pelbagai haiwan eksotik seperti pelbagai spesies Kura-Kura, Kambing, Alpaka, Keldai, Rusa dan banyak lagi haiwan yang berkeliaran bebas di kawasan Farm in the City. Makanan haiwan juga disediakan untuk pengunjung membeli dan memberi makan dengan hanya RM10.00 sebaldi. 


Bukan itu sahaja, kakitangan di sini juga  akan sentiasa ada di sekitar untuk membantu pengunjung bermain dan mengambil gambar dengan beberapa haiwan eksotik seperti Rakun, burung hantu dan reptilia yang sangat jinak. Snek dan minuman juga disediakan di zoo mini ini untuk mana-mana pengunjung yang ingin berehat dan menikmati pemandangan. Dengan aktiviti ladang tersedia setiap hari seperti memberi makan haiwan dan serta bermain dengan haiwan, pengalaman mengunjungi ke Farm in the City semestinya sesuatu yang tidak dapat dilupakan. 


Klik pautan di bawah untuk maklumat lanjut:

Sama ada korang mencari tempat untuk bermain sambil belajar, mencari tempat yang tenang bersama haiwan atau hanya ingin memenuhi hari korang dengan aktiviti yang menyeronokkan, zoo mini dan ladang peliharaan haiwan yang terdapat di Selangor semestinya akan memberikan korang satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Daripada haiwan-haiwan seperti Arnab, Kambing serta Kuda dan Alpaka yang jinak, tarikan-tarikan di kesemua tempat ini semestinya menawarkan banyak keindahan alam semula jadi dan keseronokan berinteraksi dengan haiwan.

0 beri komen di sini:

Catat Ulasan

Untuk sebarang pertanyaan, pengiklanan, tajaan, kolobarasi dan jemputan boleh hubungi LeYa melalui email anagurlz87@gmail.com