Thursday, 26 July 2018

Nikmati Hidangan Makanan Australia di Kontiki Restaurant The Federal Hotel Kuala Lumpur

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Bertemakan Discover Australia - A Taste of Australia, The Federal Hotel Kuala Lumpur menawarkan rasa-rasa makanan Australia yang bermula 13 Julai hingga 29 Julai 2018 bertempat di Kontiki Restaurant. Jadi, LeYa berpeluang untuk turut merasai kelazatan yang ada pada hidangan makanan Australia yang dianjurkan oleh Federal Hotel International (FIH) Kuala Lumpur dan Grace Hotel Sydney dengan sokongan kedutaan Australia, AUSTRADE, Tourism Australia, MLA Meat & Livestock dan Citibank. Nak tahu apa yang menarik di sini, jom ikuti pengembaraan LeYa di bawah.


Seperti yang kita maklum, Australia sangat terkenal dengan masakan BBQ dari hidangan lautnya yang segar. Hidangan yang terdapat di Kontiki Restaurant ini juga telah dibawakan khas daripada seluruh pelusuk Australia seperti Perth, Darwin, Queensland, Sydney, Brisbane, Canberra, Melbourne, Victoria, Tasmania, Adelaide dan Hobart.Walaupun LeYa belum pernah menjejakkan kaki ke Australia, namun LeYa berpeluang menikmati hidangan masakan dari kawasan-kawasan terkenal itu. Kalau korang nak tahu lagi, antara menu BBQ yang menjadi pilihan menu utama adalah:

  • Rack of Lamb marinated with rosemary and garlic
  • Short beef rib with smokey BBQ Lacquer
  • Rump steak with devilled onion
  • Chicken kebab with lemongrass
  • Caramelised sea scallops
  • King prawn with garlic
Menu-menu ini semuanya disajikan khas oleh chef dari Australia iaitu Chef Darren Ho dan Chef Tang Hou Chin. Korang pasti teruja untuk menikmati hidangan di sini kerana rasanya sama seperti korang di Australia. Best kan! Dah tak perlu pergi jauh-jauh dah nak menikmati masakan asli Australia.







Korang juga turut disajikan dengan menu lain seperti salad dan sayur-sayuran segar seperti

  • Idaho Potatoes with Sour Cream & Chives 
  • BBQ Corn on the Cob with maple syrup & parsley butter
  • Pelbagai jenis roti dalam bakul yang disediakan seperti Garlic bread 
  • Chunky Chips with nori salt
  • Salad bar of coselaw
  • Roasted beetroot
  • English spinach
  • Feta & Candied walnuts
  • Garden salads
  • Caprese salad
  • Potato salad
Dengar sahaja nama dan sebutannya pun macam dah tergeliat lidah nak menyebutnya kan. Tapi jangan risau sebab ada signage untuk korang tahu menu-menu yang ada di sini. LeYa memang syorkan korang untuk rasa kesemua hidangan makanan yang dibawakan khas dari Australia ini. Sedap dan segar dari laut!






Seperti kebiasaan, part yang paling digemari LeYa adalah bahagian pencuci mulutnya yang berwarna-warni. Bukan itu sahaja, korang juga akan dihidangkan dengan buah-buahan segar, pavlova, puding caramel pelbagai jenis kek, hidangan sushi pun turut ada, pasta dan banyak lagi. So, memang korang akan kekenyangan lah balik rumah selepas selesai menikmati hidangan masakan di sini.








Jadi, secara keseluruhannya yang LeYa boleh katakan menu-menu yang ditawarkan ini memang berbaloi untuk korang nikmati. Mana taknya, tak perlu pergi jauh-jauh ke Australia, korang dah boleh nikmati pelbagai jenis makanan laut  dan daging yang digunakan dari jenis premium dan semestinya segar. Untuk peminat makanan mentah seperti oyster dan scallops, LeYa memang recommend kat korang sebab tak ada rasa bau hanyir pun ketika menikmatinya. Memang sedap dan puas hati!


Ada 2 jenis pakej yang korang boleh pilih untuk merasai kesegaran makanan Australia. Antaranya adalah:

BBQ Dinner Set

Setiap hari Jumaat/Sabtu/Ahad

6.30 pm - 10.30 pm

RM148.00 (Dewasa) RM74.00 (warga emas) dan RM55.00 (kanak-kanak)

Australia Gourment 3 - Course Set Dinner

13 Julai - 29 Julai 2018

5.00 pm - 12.00 pm

RM118 nett (seorang)

Tawaran turut disediakan kepada pelanggan atau ahli Gracious Rewards & FHI Priviledge Club sebanyak diskaun sehingga 30% dan 25% diskaun kepada pemilik kad Citibank.

Lebih menarik lagi, FHI turut menganjurkan satu pertandingan bersempena Discover Australia dengan syarat-syarat dan hadiahnya adalah: 

DINE AND WIN
3 Hari 2 Malam untuk 2 orang di The Grace Hotel Sydney dan pelbagai lagi hadiah menarik menanti korang

Cabutan bertuah akan dilakukan pada 1 Ogos dan pemenang akan diumumkan pada 2 Ogos menerusi laman Facebook rasminya: The Federal KL


Untuk tempahan dan maklumat lanjut boleh hubungi seperti yang tertera:

Website

Telefon 
+603 - 2148 0468

Facebook 

Alamat 
The Federal Hotel Kuala Lumpur
35, Bukit Bintang Street, Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur


Apa yang ditunggu lagi? Jom tempah dan rasa makanan Australia di The Federal Hotel Kuala Lumpur sekarang!
Reaksi kOrang:

6 comments:

  1. Wahhhh sedapnya leya. Terliur tengok haa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...ni ade mase hujung minggu ni gi ajak encik abg makan kat sini

      Delete
  2. meriah menu tu..sambil mkn sambil join contest tu syok juga..mn tau ada rezeki ke sydney

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul3x... Kalau ade rezeki...tak ke mana

      Delete
  3. Sedapnyaaaaa tengok gambar semua makanan tu !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa lagi... Cepatlah singgah makan hujung minggu ni kat sini..hehe..

      Delete