Tuesday, 3 March 2009

Nak memiliki website sendiri??

Ingin memiliki website sendiri??

Hari ni aKu nak bagi ler sikit cara atau langkah2 utk korang nak ade website sendiri..

Tapi dlm langkah ni aKu bg ler templates utk kOrang create website korang tu..

Firstly..korang kene la dOwnload website templates ni.. Mcm ner nak dapatkannyer?? Korang kene la masuk page ni ek:

1) http://www.hooverwebdesign.com/free_templates.html
2) http://www.hooverwebdesign.com/
3) http://www.free-css.com/

or kalau korang nak cari templates sendiri boleh la korang cari kat google atau yahoo..korang just type "free website templates.."

So..bile dah masuk URL yg aKu bagi tu..korang cari ler design yg sesuai.. pastu nanti korang download ler design korang tu..just klik kat nama templates tu jer...

Pas dah download...korang kene extract atau unzip dulu file korang tu...
Hope sume tau mcm ner nak extract file yer..Kalau tak tau korang nyer kOmp or laptop mesti ler ade winzip atau winrar utk extract file ni..
dah extract file, korang akan nampak folder image ngan file index.html...

Pastu kan..korang gune html editor utk design website korang tu.. Contohnyer korang leh gune macromedia dreamweaver, MS Frontpage, notepad atau lain-lain..kalau korang takde sume tu..korang leh cari kat google..

So...aKu gune dreamweaver...buka fail index.html tu and korang leh la design or nak edit website korang mengikut citarasa korang..

Oopppsss.....korang kalau nak letak gambar ker video ker..pastikan fail gambar korang tu ader dalam folder images...nanti tak leh nak access plak.

Sekarang ni mesti korang nak wat byk page kan?? Tak susah pun.. korang open balik index.html tu and just korang tukar jer name die...korang "save as" and rename la name die...Contohnyer "software.html"...pas tu korang edit ler mcm tadi...

wOkey...rasenyer semua dah siap kan...korang mesti nak bagi user lain tgk website korang tu kan...

Nampaknyer korang kene r gune web hosting utk host kan website korang tu...

Web Hosting ni aKu dpt dari kwn aKu...sYahril namenyer...die yg cari.. so..aku tlg promote ler blk..

Web hosting ni die dapat yg free punyer..korang pun mesti nak yg free kan...

So...korang masuk page ni http://www.000webhost.com/


Di bawah ni tutorial dari member saya tu...
by: sYahrilmaxstoto
sebab apa gunakan hosting nih?
1. free
2. web space disk - 1500MB ( 1.5GB ) **kalau yang lain punya hosting..tak sampai pun 1GB atau 500MB
3. yang lain-lain kalau nak tahu kelebihan dia..boleh masuk website dia... http://www.000webhost.com/


kalau nak hosting yang laen..boleh cari kat google... " free web hosting "


pertama sekali...mesti kena register dulu...okeh...dah register...lepas dah register...anda akan diberi control panel masing - masing...jadi...godek - godek sendiri apa yang ada dalam control panel tu...kalau tak tahu..tanya..kalau tak tahu gak..rajin - rajin kan lah masuk forum yang disediakan...kat sana boleh tanya apa yang tak paham...okeh...

okeh..bila kita nak register tadi..kita akan diberi pilihan samada hendak menggunakan domain sendiri atau subdomain yang disediakan...
apa maksud domain tuh..ala..lebih kurang kepada address bagi website kita sendiri..
tak kisahlah kalau nak guna domain sendiri atau guna subdomain yang disediakan..sebab dalam tutorial nih, kita akan gunakan free domain yang dari malaysia punya...nnti akan saya terangkan...

** bila dah register tuh..simpan mesej - mesej yang diberikan oleh 000webhost.com untuk tujuan masa hadapan...


lepas tu...bila dah setup semua...kena upload pulak fail - fail dari PC sendiri ke host yang anda create tadi(register)

camna nak upload?

masuk page nih...page nih disediakan oleh 000webhost.com
http://www.000webhost.com/faq.php
jangan malas nak baca.....cari bahagian " File Upload Questions "

okeh..bila dah upload cuba akses website anda samada dengan menggunakan domain anda sendiri atau guna subdomain yang diperkatakan tadi...
Reaksi kOrang:

1 comment: