Khamis, 26 Mac 2020

Mengapa Sedikit Kes Positif COVID-19 Dalam Kalangan Kanak-Kanak? Ini Sebabnya!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Jumlah kes wabak virus korona baharu (COVID-19) di seluruh dunia sudah pun melebihi 100,000 individu manakala jumlah kematian pula sudah mencecah angka 4,000. Kebanyakannya melibatkan golongan yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Tahukah anda bahawa golongan kanak-kanak hanya merangkumi kurang 1% daripada jumlah keseluruhan mereka yang telah disahkan positif?

Tiada satu pun kanak-kanak yang berusia di bawah 9 tahun dilaporkan mati akibat virus ini di China.


Perkara ini bukan sahaja menimbulkan kekeliruan dalam kalangan ahli akademik, bahkan kerisauan terhadap potensi mereka untuk menyebarkannya kepada individu lain tanpa pengetahuan mereka.

Di sini, terdapat dua teori yang menerangkan sebab dan kenapa peningkatan jumlah kes dalam kalangan orang dewasa dan bukannya kanak-kanak. Jom! Teruskan membaca.

Risiko kematian pesakit COVID meningkat mengikut usia


Menurut kajian yang dijalankan oleh Pusat Kawalan Penyakit Berjangkit (CDC) di China, dalam kalangan 44,672 pesakit, hanya 416 merupakan kes COVID pada kanak-kanak yang berusia 10 tahun dan ke bawah.

Ini menunjukkan jumlah tersebut merangkumi 0.9% daripada jumlah keseluruhan pesakit yang disahkan positif. Memandangkan COVID 19 mempunyai tempoh pengeraman di antara 2 hingga 14 hari, sukar untuk kita tentukan jika kanak-kanak yang terdedah mempunyai jangkitan tersebut atau tidak.


Dalam situasi ini, penyebaran virus boleh berlaku pada bila-bila masa tanpa disedari oleh pembawa virus. 

Bagi individu berusia di antara 10 hingga 19 tahun, kes kematian COVID pada kanak-kanak hanya melibatkan seorang daripada 549 kes yang didiagnosis.

Seperti jangkitan lain, kadar kematian bagi mereka yang dijangkiti meningkat mengikut usia individu.

Mereka yang berusia 40 tahun ke bawah mempunyai kadar kematian kurang daripada 2%.

Apabila kita beralih kepada populasi yang berusia di antara 60 hingga 79 tahun, risiko kematian meningkat secara mendadak kepada 30%. 

Konsepnya mudah sahaja. 

Semakin lemah sistem pertahanan badan seseorang itu, semakin berisikolah mereka untuk mendapat jangkitan serius wabak virus korona baharu. 

Persoalannya, mengapa COVID pada kanak-kanak sukar berlaku walaupun mereka mempunyai sistem imun yang lemah?

Mengapa mudah sangat jumlah kes positif dalam kalangan orang dewasa meningkat?

Terdapat dua teori yang diusulkan oleh ahli akademik berkenaan dengan sebab kepada peningkatan jumlah orang dewasa yang mendapat jangkitan tersebut.

Teori #1 – Sistem imuniti semula jadi vs sistem imuniti penyesuaian


Sistem imuniti badan, secara mudahnya, boleh dibahagikan kepada dua. 

Sistem imuniti semula jadi (innate immunity) menggunakan sel darah putih bagi membanteras kemasukan bakteria atau virus asing ke dalam badan. Jika dibandingkan dengan sistem imuniti penyesuaian, ia dianggap sebagai satu sistem yang kurang efektif untuk melawan mikroorganisma berbahaya. 
Sistem imuniti penyesuaian (adaptive immunity) merupakan sistem pertahanan badan yang dicipta berdasarkan pendedahan terhadap agen berbahaya. Sebagai contoh, kemasukan virus ke dalam badan buat kali pertama menyebabkan terhasilnya antibodi spesifik kepada virus yang menyebabkan permasalahan tersebut. Jika badan diserang oleh virus yang sama buat kali kedua, antibodi akan bertindak dengan pantas.
Apabila usia seseorang itu meningkat, sistem imuniti penyesuaian mereka lebih efisien berbanding dengan sistem imuniti semula jadi.

Ini berbeza dengan golongan kanak-kanak yang lebih bergantung kepada sistem imuniti semula jadi untuk membasmi kuman.

Mekanisme bagi kedua-dua sistem ini agak berbeza. Oleh sebab COVID 19 merupakan virus baharu, penghasilan antibodi baharu akan mengambil masa yang agak lama.


Bagi golongan kanak-kanak pula, hampir kesemua virus dianggap sebagai virus baharu.

Sistem imuniti semula jadi akan bertindak ke atas semua jenis jangkitan dengan menghantar sel darah putih sebagai agen pembasmi kuman utama. 

Kesannya, kanak-kanak mempunyai risiko yang rendah untuk mendapat jangkitan.

Teori #2 – Pembawa COVID dalam diam


Oleh sebab kanak-kanak jarang mendapat jangkitan, mereka boleh menjadi perumah kepada virus korona sebelum menular kepada individu lain.


Lebih parah lagi jika kanak-kanak tersebut tidak menunjukkan sebarang simptom.

Ibu bapa tidak akan membawa anak-anak mereka untuk mendapatkan pemeriksaan kesihatan sekiranya tiada tanda yang menunjukkan mereka dijangkiti.

Ini menjadikan mereka penyebar virus utama kepada orang dewasa terutamanya golongan berisiko tinggi.

Ini termasuklah orang tua, penghidap penyakit kronik dan mereka yang mengalami masalah sistem imun badan lemah.

Menurut Dr Malik Peiris, Pakar Perubatan Penyakit Berjangkit dari Universiti Hong Kong, kanak-kanak masih boleh mempunyai jangkitan tersebut.

Namun mereka tidak sakit atau mengalami simptom berkaitan dengan jangkitan itu.

Oleh sebab perkara ini masih lagi baru, kajian lanjut perlu dijalankan bagi membuktikan keberkesanan kedua-dua teori yang dikemukakan.

Kesimpulan

Kanak-kanak mempunyai risiko yang rendah untuk mendapat jangkitan. Namun, mereka mampu menyebarkannya kepada individu lain sekiranya langkah pencegahan tidak diambil.

Terapkan amalan mencuci tangan secara kerap dalam kalangan anak-anak anda dan pastikan mereka mendapatkan pemeriksaan kesihatan sekiranya disyaki mengalami jangkitan.

Sumber | HelloDoktor

#STAYATHOME

18 ulasan:

 1. Thanks for sharing this interesting article. May Covid-19 vanish from our world before Ramadhan. In Shaa Allah.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Aaminnn Ya Rabb.. Mudah-mudahan kan segalanya akan berakhir

   Padam
 2. Patut semua org tahu berkaitan covid-19 nih... Stay at home yea

  BalasPadam
 3. Baru tau ni. Harap tak ada kes kematian melibatkan kanak-kanak. Tapi bayi 12 hari yang kena tu kes pertama melibatkan kanak-kanak kat Malaysia kan

  BalasPadam
  Balasan
  1. Iye... Kesian bayi tu. Takpelah dah ajal dia. #KitaJagaKita ye

   Padam
 4. semoga kita dilindungi Allah dari wabak berbahaya ni. so stay at home ok.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ye... Rakyat Malaysia stay at home dah 11 hari.. LeYa dah lebih 11hari stay sebelum diberitahu perintah tu

   Padam
 5. yes true. thank you for sharing. i had a good read here.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Welcome... I pun just sharing info from Hello Doktor

   Padam
 6. teringat kes bayi dua bulan kena covid tu...😢

  BalasPadam
 7. ada pun yg positif sha baca ari tu sbb bapa dia lepas ja balik rumah xmndi..emm..kesian dkt anak..cpt2 la putus rangkaian covid ni..smoga smuanya cpt smbuh

  BalasPadam
  Balasan
  1. Aaminnn..semoga semuanya kembali seperti sedia kala

   Padam

Untuk sebarang pertanyaan, pengiklanan, tajaan, kolobarasi dan jemputan boleh hubungi LeYa melalui email anagurlz87@gmail.com