Tuesday, 31 March 2009

Sabtu nih aKu nakgi Perlis....hehe

Sabtu ni aKu dAh nak gi Perlis...coz hari Ahad ade raptai utk konvo hari isnin....huhu... tak sabar nak jumpe kwn2...mcm lame jer tak jumpe dorang..padahal baru beberape bulan jer... tOl la oRg ckp time blaja la paling best....memg best sgt...

huhu....nAk konvo....nAk konvo....

aKu rase mesti kengkawan aKu dAh gempaq2 gile beb.... hahaha...maklum r...ade yg dAh keje... aKu?? huhu....aku lum lagi...ni ler keje aKu.... meLayari internet....updAte bLog....gi jln2 ngan family....kemas umah time parents gi keje.... ujung mgu dok lepak umah cousin..... pas tuh ntah pape ntah aKu wat lagi...aKu pun tak tau....hehe... sOmetimes aKu rase full la jgak time aKu duk kat umah nih...mcm2 aKu wat.... tapi....aKu stil 'meng'update kan diri aKu jgak....huhu....

org ckp kalu nAk berjaya kene la berusaha kan.....aKu pun wat la ape yg patut.... nAk tau aKu wat ape?? haha...biarlah rahsia.......ner leh bg tau...... ske ati aKu la nAk wat ape pun.... bAce buku ker....blaja ker...try software bAru ker.....haha.....

opppsss....tApi 1 ni r...aKu dpt bg tau....aKu ngah learn korean language tau..... Fuuuhhhhh....mule2 susah beb... tapi pas tuh ok ler sket.....

Annyonghaeseyo.............(Haiiiiiii.......)

Konvo??? konvo nih aKu nAk pakai baju tido leh....laen dr yg laen...ngeh3x.... mesti sumer tgk ke arah aKu....dan ade la sore2 sumbang yg akan cakap aKu giler...haha.... Baju??? dAh ade dah... iBu aKu beLi kan...thanks la for my beloved mom....coz sudi belikan baju tuh utk anak perempuan tunggal dlm keluarga nih....aKu sorang jer pempuan dlm adk beradik aKu... hehe...aKu der 3 orang jer...aKu no 2...

Konvo.......konvo......konvo........tak sabar menunggu nyer.....

Jom join to see me at convocation day in PTSS, Perlis......hehe.....

Monday, 30 March 2009

Jalan2 kAt Melaka....

Hari Sabtu 21/03/2009 kul 2.30 ptg aKu dan family aKu beRtolak ke Melaka... Pak Uda dan Pak Tam faMily tgu di simpang 4...huhu....hAri ni kiTorang saje jer nAk jln2 ke Melaka... rest time...dAh penat seHarian bekerJa...nAk gi jauh2...lum cuti sKolah laGi...so...gi la Melaka...


Lepas tuh...biLe dAh jumpe Pak Uda ngan Pak Tam, kitorang pun gerak r...taknak lame2 lagi..nanti lambat...huhu....sblum ke town....kitorang singgah ler dulu smbyg asar kat Masjid Al-Azim....pas tuh..baru gerak lagi.....Ooopppsss....lupe plak..sblum tu berenti minum ptg jap....perut lapo r...hehe....


dan sampai ler kat town melaka....kitorang gi singgah mahkota parade jap...saje shopping... tapi....aKu tak beLi pape pun...window shopping jer...aBis satu building tuh aKu ngan sdare aKu pusing...round the world aKu window shopping...penat?? haha....of course r tapi aKu tak kisah... sebab daPat jumpe sdare ngn gi jln2...


sblum melangkah lebih jauh lagi...maghrib pun dah nak tiba....kitorang gi ler smbyg maghrib kat masjid selat...lepas tuh, kitorang gi la plak mkn mlm kAt Restoran Nasi Padang....sambil tuh dapat ler tgk AF7...hehe....


Perut pun dah kenyang....mahu baLik, awal lagi...hehe...kitorang gi eye on malaysia.....pas tuh nek boat plak....dan seterusnyer.......korang tgk je la picture nih...aKu pun malas r nak cakap byk2....



ni kan pic kAt Jonker Walk...hehe...

Ha! ni ler sPupu spapat aKu tuh...


Eye On Malaysia...


Pemandangan Melaka dAri aTas Eye On Malaysia


Ni Kautsar nGan Wafa Adlina


Ni plak aKu r...hehe...

Amrina Rosyada dan Wafa Adlina....








Saturday, 28 March 2009

cOver GirL

KaLau duLu aKu peNah tuLis enTri tEntanG keHiduPan dLm pErcintaan.. Tapi..kaLi ni aKu tak nak tulis paSaL cinTa laGi..cUkupLah tu..aKu dah penat...aKu rase baik aKu wat bende yG leBih berfAedah..kan3x.....hehe...

aKu dAh bOsan nAk tuLis pAsaL ciNta jEr...suMenyer tAk maSuk dEk akaL..Dan sKrg wAt maSe ni r...aKu lbih sKe singLe...aKu lbih ske melayan bLog aKu yg satu nih...

Macam2 dAh aKu wat nGan die...sEgaLa kiSah suka duKa aKu sumer aKu der tulis dLm bLog nih...leh kaTa kaLau sehAri tAk teNgok bLog nih..leh jaDi saSau woooo.....hehe....

Alaa.....tapi...sOmetimes biLe tGk sDare2 aKu yg seDang bErcOupLe dEr la gAk 'ter'jeles...huhu...mAklum r...aKu maNusia biaSe gAk...dEr pErasaan laGi...huhu...

Tapi.......tAk kiSah r sumer tuh...bAik aKu fOkuskan entri aKu kali nih...haha....

KaLi nih aKu nAk caKap yG face aKu maSuk dLm maGazine..haha...meSti kOranG dEr yG tAk caye kan?? t kOrang tgk r pic kAt bwh ni....hehe...

aKu muLe2 pun mcm nAk tAk nAk jEr lEtak fAce aKu kAt fRont cOver mAgazine...tapi....aKu rAse kan....ni kehIduPan aKu...aKu leh wAt aPe yG aKu ske...aKu kAn siNgle and availabLe nOw.....huhu....

So......tAk peRlu r nAk minTa pErseTujuan dArinyer laGi....haha...

aKu pun muLe r jAdi suPer ceLebriTy yG bAru....kihkihkih....

TERHANGAT DI PASARAN!!! haha...
HAH!!!! cAye tAk??hehe....jGn mAre....kAdanG2 kite kene r hibuRkan hAti kita yG seDanG laRa nih....
Bukan niAt hAti aKu uTk memPerLekehKan kOraNg sumer...Hope jgn r teRase hAti....
Dunia skrG kAn dAh canggih...per saje leh kiTe eDit....so....aKu pun eDit r pic aKu tuh...lEtak jAdi cOver girl jAp....huehue...
Sekian...

Friday, 27 March 2009

Poster Forge 1.02.01

huhu...kOrang kan suke edit mengedit nih...so..kali ni aKu tulis entri aKu tentang graphic software...
kat situ korang leh la nak wat banner baru ker...t korang download jer software tuh..pas tuh pandai2 r korang xplore...haha....rajin2 r bace "help" kalau xfaham...xkan yg tu pun nak kene ajar...

kAt bawah ni aKu bagi ler ckit screenshot software tuh...so...rase2nyer mesti der yg dah up to date dAri aKu nih...


http://www.freewarefiles.com/Poster-Forge_program_36551.html

Tuesday, 24 March 2009

Di SeBaLik nama ILLYA FARHANA

ermm....aKu ade terjumpe website ni..so aKu pun masuk kan r nama aKu..
macam2 ade dlm website tu..huhu..


I - Suka memendam perasaan dan permasalahan. Mereka juga mudah merasa curiga dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.
L - Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja. Kelemahannya, tidak menepati masa.
L - Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja. Kelemahannya, tidak menepati masa.
Y - Pendiam dan tidak suka menonjolkan diri. Ramai menganggapnya sombong walaupun sebenarnya mereka adalah sahabat yang baik. Tidak berani mengemukakan pendapat.
A - Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.

F - Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala. Mereka juga sukar memaafkan. Tidak setia dan amat berhati-hati bila berbelanja.
A - Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.
R - Pendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik. Dan sukar mengawal bicara ketika marah.
H - Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.
A - Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.
N - Baik hati dan rapi dalam berpakaian. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya, mudah bersedih hati dan kurang percaya diri.
A - Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.


ILLYA FARHANA
IIkhlas
LLemah-lembut
LLincah
YYakin
AAmanah
FFleksibel
AAlim
RRamah
HHarum
AAbadi
NNaif
AAsli
Apa ada pada nama?

Monday, 23 March 2009

Jangan Pernah Berubah

Dengarkan lagu ini...
Khas kutujukan wat insan yg sedang bergolak jiwanya dlm percintaan..huhu..
video

Saturday, 21 March 2009

HandPhone aKu rosak...

wawawawa.....biLe fOn aKu nak eLok..dAh lame aKu tunggu...kDai tu caKap patutnyer smLm dah dApat...tapi...


wawawawawa.....aKu nak baLik fOn tu..


cePat la siapKan....aKu rindu r nGan fOn tu...


mcm2 aKu save dLm tu...


kaDang2 tiap2 maLam seBelum aKu tido aKu denGar laGu daRi fOn tu...


Kini....aKu kesepian tanpa telefOn di tangan....


Bilakah fOn aKu akan kembaLi pada diRi aKu yg dah rindu giLer kat fOn tu...


Nokia N95
ni r fOn aKu yg sedang di repair di kdai telefOn r...huhu.. tak kan kat kdai basikaL kOt..

Thursday, 19 March 2009

Kenal ngan mamat ni??

Kenal ngan mamat ni??huhu...pasti sume kenal kan... AF 7 kan dah kembali...

First concert AF 7 best r...sume plajar best...

Tapi....aKu suke tgk Qhaud ni...sbb sore die sore laki...kadang2 tgk cute gak...hehe..

Afundi Qhaud kalau nak tgk markah die tinggi...huhu....

Wednesday, 18 March 2009

Kenapa aKu??

Kenapa aKu??

Kenape aKu disalahertikan dlm setiap pertelingkahan itu?

Adakah kerna aKu sorang wanita?? yg tak punya apa2 kekuasaan dan kekuatan...

Dan kau lelaki...begitu pantas menuduh aKu... Ada kau siasat kebenarannya??

Arghh....aKu tidak faham dgn kerenah mu.. Apa lagi yg kau inginkan dari aKu?? Tidak cukupkah kasih sayang yg aKu beRi selama ini?? Atau kau sudah punya pengganti aKu yg jauh lebih baik dari aKu??

kau biarkan aKu dgn pelbagai tanda tanye di benak fikiranku ini...Ini yg kau katakan aKu tidak setia padamu...

Tidakkah engkau tahu betapa murninya kasihku terhadapmu...aKu begitu kagum dgn setiap perbuatan yg kau tunjukkan pada aKu...tapi....kini....kau seperti lupa....

Lupa siapa sebenarnya diri kita...kau yg ku sanjung dulu sudah berubah dan bukan lelaki seperti yg kukenal dulu...

Oh Ya! Adakah kau berubah kerna keakraban aKu dengan A..... kalau itu jawapannya...aKu ingin katakan padamu... Hanya Kau yg satu...antara aKu dan A adalah sekadar kawan...yg sudah lame kami berkenalan sejak dari kecil lagi....

Kami bersahabat baik dan terpisah setelah A terpakse ikut keluarganye menetap di negara lain... aKu hilang teman baik sepertinya...

Dan....aKu bertemu dgn mu utk mengenang kembali saat aKu bersama A...tapi kau bukan A... kau punya keistimewaan yg A tiada... aKu tertarik pada keistimewaan itu... Kau sungguh istimewa buat diri ini...

Kini....kenangan hanya tinggal kenangan...kau pula yg cuba ingin meninggalkan aKu... Apa dosa aKu?? hingga sanggup kau meninggalkan aKu tanpa sebarang pesanan...

Untuk yg terakir kalinya....dengarkanlah rintihan hati ini...


Tika suka dan duka...
Kita lalui bersama...
Kini...hanya dikau yg kukenang....
Yg telah membahagiakan diri ini...
Dalam sepi dan terbuka...
membuatkan diri ini kasih terhadapmu...
selamanya.....

Monday, 16 March 2009

cOnvOcatiOn PTSS ke-3


Pada 06/April/2009 ni...


satu majlis konvokesyen akan berlangsung di Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin, Perlis..


aKu turut terlibat disebabkan aKu dah tamat belajar ler...ape daa...hehehe..


aKu mula rase gembira kerna aKu akan jumpe rakan2 aKu yg dah terpisah beberapa bulan lalu.. Walaupun kejap jer tapi rasenyer macam lame la jugak x jumpe diorang tu...Rindu la jugak..huhu..


Baju??huhu....aKu pun tak tau r nak pakai ape...tak yah pakai ape2 la...mesti gempaq..hehe...


ermm....pape pun wat kengkawan yg mengenali aKu especially ex-classmate aKu.., aKu ucapkan tahniah ler sebab berjaya jugak abis kan study kite tu...luv u all....see u at there k...




gambar hiasan..hehe

Wednesday, 11 March 2009

Install ScribusNG 1.3.5 dalam Intrepid Ibex

ScribusNG ialah versi scribus yang sedang dalam pembangunan dan belum mencapai versi stabilnya lagi. Namun saya tidak sabar-sabar mencuba versi kerana ia memperkenalkan banyak ciri dan fungsi baru dan lebih menarik kerana versi 1.3.5 svn ini menggunakan antaramuka Qt4 dalam KDE4.

Memasang ke dalam Ubuntu Inrepid Ibex:

1.Masukkan repo berikut;

deb http://debian.scribus.net/debian/ intrepid main non-freedeb http://debian.tagancha.org/debian/ intrepid main non-free
2.Update metadata APT.

3.Install package yang beridentiti : scribus-ng

Rujuk : http://www.scribus.net/?q=debian

Namun harus diingat, fail scribus yang dihasilkan menggunakan versi yang baru TIDAK dapat dibuka menggunakan scribus versi lama. Sebaliknya, fail yang dihasilkan oleh versi lama dapat dibuka oleh scribus versi baru tanpa masalah. Fakta ini perlu diketahui terutamanya kepada mereka-mereka yang bakal terlibat dengan kerja-kerja penghasilan emaj. ADIOS.

Liverpool, Chelsea, Villarreal, Bayern melangkah suku akhir

Sy rasa gembira bila terbaca akhbar hari ni yg mengatakan Liverpool berjaya mara ke suku akhir..

LONDON: Liverpool membenam Real Madrid 4-0 manakala Chelsea yang seri 2-2 (agregat 3-2) dengan Juventus sudah cukup melayakkan dua kelab Inggeris melangkah ke saingan suku akhir Liga Juara-Juara Eropah pada perlawanan awal pagi tadi.

Kelab Jerman, Bayern Munich pula mencatat sejarah kejohanan apabila menewaskan kelab Pertugal, Sporting Lisbon 7-1 dengan agregat 12-1.

Kelab Sepanyol pula Villarreal pula menang 2-1 dengan Panathinaikos (agregat 3-2).

Real yang tewas 1-0 kepada Liverpool pada perlawanan pertama, nyata tidak mampu menyerap asakan pemain Liverpool di depan penyokong sendiri.

Gol pembukaan Liverpool diperoleh penyerang Sepanyol, Fernando Torres hasil bola hantaran Dirk Kuyt pada minit ke-16, disusuli sepakan penalti Steven Gerrard selepas bola terkena tangan pertahanan Real, Gabriel Heinze.

Real terus malang apabila bola lintang Babel disudahi cemerlang oleh Gerrard, dua minit sebaik babak kedua bermula, manakala pemain gantian Andrea Dossena memastikan keselesaan Liverpool untuk gol keempat.

Liverpool mempunyai kelebihan satu gol apabila menundukkan Real di tempat sendiri pada pertemuan pertama sebelum ini.

Manakala pertemuan Juventus - Chelsea di Turin pula menyaksikan kelab Inggeris itu bangkit dua kali selepas ketinggalan kepada skuad kendalian Claudio Ranieri.

Vincenzo Iaquinta memperoleh gol awal Juventus sebelum dirapati gol jaringan Michael Essien.

Derita buat Juventus apabila Giorgio Chiellini terpaksa keluar padang selepas menerima kad kuning kedua ketika permainan berbaki 20 minit lagi.

Bagaimanapun, Juventus memperoleh harapan apabila Alessandro del Piero menyumbat penalti pada minit ke-74. Namun, Didier Drogba menjadi hero Chelsea apabila mudah melorongkan bola ke jaring lawan, kira-kira tujuh minit sebelum masa perlawanan tamat.

Tuesday, 3 March 2009

Nak memiliki website sendiri??

Ingin memiliki website sendiri??

Hari ni aKu nak bagi ler sikit cara atau langkah2 utk korang nak ade website sendiri..

Tapi dlm langkah ni aKu bg ler templates utk kOrang create website korang tu..

Firstly..korang kene la dOwnload website templates ni.. Mcm ner nak dapatkannyer?? Korang kene la masuk page ni ek:

1) http://www.hooverwebdesign.com/free_templates.html
2) http://www.hooverwebdesign.com/
3) http://www.free-css.com/

or kalau korang nak cari templates sendiri boleh la korang cari kat google atau yahoo..korang just type "free website templates.."

So..bile dah masuk URL yg aKu bagi tu..korang cari ler design yg sesuai.. pastu nanti korang download ler design korang tu..just klik kat nama templates tu jer...

Pas dah download...korang kene extract atau unzip dulu file korang tu...
Hope sume tau mcm ner nak extract file yer..Kalau tak tau korang nyer kOmp or laptop mesti ler ade winzip atau winrar utk extract file ni..
dah extract file, korang akan nampak folder image ngan file index.html...

Pastu kan..korang gune html editor utk design website korang tu.. Contohnyer korang leh gune macromedia dreamweaver, MS Frontpage, notepad atau lain-lain..kalau korang takde sume tu..korang leh cari kat google..

So...aKu gune dreamweaver...buka fail index.html tu and korang leh la design or nak edit website korang mengikut citarasa korang..

Oopppsss.....korang kalau nak letak gambar ker video ker..pastikan fail gambar korang tu ader dalam folder images...nanti tak leh nak access plak.

Sekarang ni mesti korang nak wat byk page kan?? Tak susah pun.. korang open balik index.html tu and just korang tukar jer name die...korang "save as" and rename la name die...Contohnyer "software.html"...pas tu korang edit ler mcm tadi...

wOkey...rasenyer semua dah siap kan...korang mesti nak bagi user lain tgk website korang tu kan...

Nampaknyer korang kene r gune web hosting utk host kan website korang tu...

Web Hosting ni aKu dpt dari kwn aKu...sYahril namenyer...die yg cari.. so..aku tlg promote ler blk..

Web hosting ni die dapat yg free punyer..korang pun mesti nak yg free kan...

So...korang masuk page ni http://www.000webhost.com/


Di bawah ni tutorial dari member saya tu...
by: sYahrilmaxstoto
sebab apa gunakan hosting nih?
1. free
2. web space disk - 1500MB ( 1.5GB ) **kalau yang lain punya hosting..tak sampai pun 1GB atau 500MB
3. yang lain-lain kalau nak tahu kelebihan dia..boleh masuk website dia... http://www.000webhost.com/


kalau nak hosting yang laen..boleh cari kat google... " free web hosting "


pertama sekali...mesti kena register dulu...okeh...dah register...lepas dah register...anda akan diberi control panel masing - masing...jadi...godek - godek sendiri apa yang ada dalam control panel tu...kalau tak tahu..tanya..kalau tak tahu gak..rajin - rajin kan lah masuk forum yang disediakan...kat sana boleh tanya apa yang tak paham...okeh...

okeh..bila kita nak register tadi..kita akan diberi pilihan samada hendak menggunakan domain sendiri atau subdomain yang disediakan...
apa maksud domain tuh..ala..lebih kurang kepada address bagi website kita sendiri..
tak kisahlah kalau nak guna domain sendiri atau guna subdomain yang disediakan..sebab dalam tutorial nih, kita akan gunakan free domain yang dari malaysia punya...nnti akan saya terangkan...

** bila dah register tuh..simpan mesej - mesej yang diberikan oleh 000webhost.com untuk tujuan masa hadapan...


lepas tu...bila dah setup semua...kena upload pulak fail - fail dari PC sendiri ke host yang anda create tadi(register)

camna nak upload?

masuk page nih...page nih disediakan oleh 000webhost.com
http://www.000webhost.com/faq.php
jangan malas nak baca.....cari bahagian " File Upload Questions "

okeh..bila dah upload cuba akses website anda samada dengan menggunakan domain anda sendiri atau guna subdomain yang diperkatakan tadi...

Monday, 2 March 2009

Andai dapat kuundurkan masa

Oleh: Axl's
Dalam usik kumerajuk seketika
Laluku pergi meninggalkan dirimu
Tanpa kuduga lilin menjadi bara
Gurauanku jadi dilema prasangka

Kau menyangka aku pergi kerna dia
Yang tak pernah ujud dalam alam cinta
Belum sempatku jernihkan suasana
Engkau pula yang hilang entah ke mana

Puas sudah kumencari
Kutinggalkan pesanku kirimkan
Berita agar dapatku temui
Dirimu..umpama sebutir permata
Yang sirna..

Andai dapat kuundurkan putaran dunia
Ingin ku ubah semula
kata-kata dan tingkah lakumu
Yang salah agar kita dapat seiring
Di mercu asmara

Tak ingin lagi
Dan tak mahu lagi
Berpisah bukan dengan kerelaan hati
Penyesalan yang tak ada kesudahan
Kutersepit dalam jerat sendiri

Kau menyangka aku pergi kerna dia
Yang tak pernah ujud dalam alam cinta
Belum sempatku jernihkan suasana
Engkau pula yang hilang entah ke mana

Puas sudah kumencari
Kutinggalkan pesanku kirimkan
Berita agar dapatku temui
Dirimu..umpama sebutir permata
Yang sirna..

Andai dapat kuundurkan putaran dunia
Ingin ku ubah semula
kata-kata dan tingkah lakumu
Yang salah agar kita dapat seiring
Di mercu asmara

Tak ingin lagi
Dan tak mahu lagi
Berpisah bukan dengan kerelaan hati
Penyesalan yang tak ada kesudahan
Kutersepit dalam jerat sendiri